Hrvatska prvi put na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je danas prvi put sudjelovala na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a, imala je u Bruxellesu niz bilateralnih sastanaka s europskim kolegama – ministrima vanjskih poslova, a sastala se i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Vesna Pusić je svoje kolege objavijestila o dvotrećinskoj većini kojom su hrvatski građani na referendumu poduprli ulazak u Europsku uniju. Govorila je i o mogućnosti sudjelovanja i korištenja hrvatskih iskustava, općenito u tranziciji i u izgradnji institucija, što je relevantno za mnoge susjedske politike koje vodi Europska unija. Pusić je ministre obavijestila i o uspjehu postignutom sa slovenskom stranom o dogovoru za početak arbitraže.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, pozdravljajući ishod referenduma, izjavio kako se od srca veseli da se velika većina građana Hrvatske odlučila za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Šef njemačke diplomacije je dodao kako je Hrvatska Europa i kako Hrvatska pripada Europi, te da će Europa s ulaskom Hrvatske biti bogatija, raznolikija i snažnija.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je kako ishod referenduma u Hrvatskoj na kojem se više od 66 posto građana izjasnilo za ulazak Hrvatske u EU dobra je vijest ne samo za Hrvatsku već i dobra je vijest za Europu.

Referendum je pozitivan korak, komentirao je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle, ističući da su hrvatski “građani otvorili vrata za posljednje poglavlje do članstva”.

Rezultati referenduma u Hrvatskoj, ističe Füle, pozitivan su znak i za Beograd i Prištinu kao i za druge zemlje regije. “Nadam se da će i za svoj put prema Uniji izvući pouke iz vrlo dobre pripreme i vrlo dobre procedure hrvatskog puta”, poručuje Štefan Füle.

Na sastanku šefova diplomacija zemalja članica EU-a raspravljalo se o pitanju iranskog nuklearnog programa, stanju u Siriji, Egiptu, bliskoistočnom mirovnom procesu, posljednjim zbivanjima u Mianmaru, stanju u Bjelorusiji, o dijalogu između Srbije i Kosova.

Pusić je sudjelovala u raspravi o bliskoistočnom mirovnom procesu te o stanju u Bjelorusiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*