Hrvatska prvi put obilježava Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

Hrvatska ove godine prvi put obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Tim povodom predsjednik Republike Ivo Josipović uputio poruku u kojoj se ističe kako je to dan kada se sjećamo svih onih koji su kroz povijest stradali jer nisu bili po volji režimima koji su prezirali ljudska prava i dostojanstvo, a predsjednica Vlade Jadranka Kosor je u Maclju ispred spomen crkve Muke Isusove otkrila spomen ploču u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima stradale na Maclju, a nakon toga je otkrila je spomen ploču na zgradi bivšeg zatvora u Staroj Gradiški u znak sjećanja na političke zatvorenike – žrtve komunističkog režima, stradale u tom zatvoru.

Ideologije poput fašizma, nacizma i komunizma dovele su do stvaranja totalitarnih, nedemokratskih i autoritarnih režima koji su iza sebe ostavili nebrojene mrtve, zatočene, mučene širom svijeta. Moramo se sjetiti i onih koji su stradali zlouporabom politike i moći i u režimima koji su, nominalno, prihvaćali demokratske tekovine, navodi se u priopćenju.

Milijuni ljudi su kroz povijest bili žrtve neobuzdane, neljudske političke moći. Na žalost, i Hrvatska je u svojoj povijesti imala česta razdoblja u kojima se temeljna prava koja pripadaju svakom ljudskom biću, posebno život i sloboda, nisu poštivala. Povijesne izvorišne osnove koje određuje Ustav Republike Hrvatske, antifašizam i Domovinski rat, demokratske zasade suvremene hrvatske države, dobar su temelj svima koji žele mir, demokraciju i ljudska prava. Žrtve prošlih ratova, holokausta, stradanja u poraću iza Drugog svjetskog rata te zlouporaba moći u različitim povijesnim okvirima, opomena su da uvijek i neprekidno moramo brinuti o demokraciji i ljudskim pravima.

Neka je slava nevinim žrtvama, neka zaborav nikada ne prekrije zločin, poručio je predsjednik Josipović u svojoj poruci u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Premijerka Kosor je izjavila kako će se ove godine, uz prvo obilježavanje u Hrvatskoj Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, postaviti spomen ploče na nekoliko mjesta u zemlji, a u Maclju u sjećanje na ljude koji su bili ubijeni bez suđenja, suda i bez prava na obranu.

“Napravili smo veliki važan korak naprijed, jer bez sjećanja i prava na sjećanje i prave istine, s kojom se svatko od nas treba suočiti, nema ni konačne ni prave pomirbe. To je nužno za budućnost”, rekla je Kosor u Maclju.

Nakon otkrivanja druge spomen ploče istaknula je kako upravo Stara Gradiška može biti simbol onoga što totalni režimi mogu učiniti čovjeku i njegovu dostojanstvu.

Ovdje treba doći učiti, rekla je Kosor, dodajući kako je najvažnije što se želi postići današnjim obilježavanjem, to “da se sve činjenice moraju uvijek stavljati na stol, i da se ništa od onoga što se događalo, ne smije zaboraviti te da se moramo jednako sjećati svih žrtava”.

“Neprekidno baratanje činjenicama važno je kako bismo imali pravi temelj za put u budućnost, jer je povijesna pravda znati što se, gdje i u koje vrijeme događalo”, rekla je premijerka Kosor.

Pred zgradom bivšega zatvora u Staroj Gradiški, gdje je postavljena spomen ploča u sjećanje na političke zatvorenike – žrtve komunističkog režima stradale u tom zatvoru, premijerka je također istaknula kako je “ovo pravo mjesto da dođemo i poklonimo se žrtvama totalitarnih režima na prostoru Hrvatske, sa željom da se ništa ne zaboravi i istrage nastave. Posebno se klanjamo, s velikim poštovanjem, žrtvama nacizma, odnosno ustaškog režima u Hrvatskoj, ali nastojimo sada otvoriti vrata za istrage o komunističkim zločinima i da to ne bude tabu tema. Da se jednako otvoreno o zločinu i zločincima progovori”, rekla je premijerka Kosor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*