Hrvatska: SDP i njegove koalicijske partnere ne zanimaju glasovi dijaspore

Hrvatska oporbena Kukuriku koalicija, koja okuplja SDP, HNS, HSU i IDS, na predstojećim parlamentarnim izborima neće istaknuti kandidate za zastupnike Hrvata koji žive u inozemstvu. Takav zaključak proizlazi iz njihova koalicijskog sporazuma potpisanog 15. srpnja koji službeno još nije objavljen, ali je procurio u javnost, piše Vjesnik.

U XI. Jedinici, u kojoj glasuju hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, HDZ se na dosadašnjim izborima uglavnom borio protiv suparnika s desnice, jer SDP ni HNS nikad nisu kandidirali svoju listu. Ivica Račan je doduše potkraj života razmišljao o tome da se SDP 2007. okuša u “dijaspori”, pa je i tadašnji SDP-ovac Milan Bandić, trčeći maraton u Međugorju, izjavio da ga trči i za SDP-ov mandat. No unatoč Bandićevoj popularnosti u Hercegovini i činjenici da je i tadašnji SDP-ov premijerski kandidat Ljubo Jurčić Hercegovac, Zoran Milanović je odlučio da SDP na izborima nastupi samo u Hrvatskoj, što će i sada biti slučaj.

Nakon lanjskih ustavnih promjena činilo da je i oporba prihvatila stav da Hrvati izvan Hrvatske trebaju imati svoje zastupnike, ali sada se sugerira da je riječ o pravno i politički sumnjivom modelu s kojim oporba ne želi imati ništa.

Za sveučilišnog profesora i publicista Ninu Raspudića takva odluka Kukuriku koalicije da istakne kandidate u XI. izbornioj jedinici nije dobra i smatra je pokazateljem nedovoljne državničke zrelosti.

“Veliki broj europskih država omogućuje svojim državljanima s prebivalištem izvan matice glasovanje na izborima i oko toga se ne vode dnevnopolitičke rasprave i prizemna prepucavanja. Hrvatska je nastala kao nacionalna država hrvatskog naroda i kao takva je definirana i Ustavom. To što je neki doživljavaju isključivo kao zajednicu poreznih obveznika i apstraktnih građana koji su se povijesnom slučajnošću našli u okviru nekadašnje socijalističke republike i što su za njih dopuštene granice hrvatstva one koje je iscrtao Moša Pijade ili tko već jest, uz političke i ekonomske filtre koji su brojne Hrvate i s tog teritorija raselili po svijetu, njihovo je pravo, ali i golemo političko ograničenje”, kazao je Raspudić Vjesniku.

Odluka da neće sudjelovati na izborima u inozemstvu može se opravdati čistim pragmatizmom, jer se već unaprijed prognozira da će HDZ-u pripasti sva tri mjesta zastupnika iz inozemstva. No Raspudić se s tim ne slaže.

“Zadnji predsjednički izbori pokazali su da ‘dijaspora’ nipošto nije vječni bastion HDZ-a. Kandidat te stranke, Andrija Herbang, doživio je u 11. izbornoj jedinici težak poraz u prvom krugu. Uvjeren sam da bi biračko tijelo ‘dijaspore’ honoriralo kandidata bilo koje političke opcije koji bi pokazao da mu je stalo do tog dijela hrvatskih državljana i uvjerio ih da je dovoljno jak da može kvalitetno promicati njihove interese. Ukratko – ovo je veliki autogol Kukuriku koalicije”, zaključuje Raspudić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*