Hrvatska sedma svjetska sila prema broju olimpijskih zlata po stanovniku

Hrvatska je Olimpijske igre u Londonu završila kao sedma svjetska sila kad se uzme u obzir broj zlatnih medalja u odnosu na broj stanovnika pojedine države.

Prema izračunu Državnog zavoda za statistiku Novog Zelanda prvo mjesto na spomenutoj ljestvici osvojila je Grenada. Objektivno, nakon što je atletičar Kirani James osvojio zlato na 400 metara, malo je tko imao šanse protiv karipske državice koja broji svega 110.000 stanovnika. Po ovoj, dakako varljivoj statistici, ispada da bi Grenada, da ima milijun stanovnika, osvojila 9.57 zlata.

Na drugo su se mjesto probili Bahami koji imaju oko 340.000 stanovnika, a zlatnu medalju u Londonu donijela im je senzacionalna pobjeda atletske štafete koja je na 4×400 metara prekinula dugogodišnju vladavinu Amerikanaca. Slijedi Jamajka s četiri zlata, od kojih u tri svoje prste ima Usain Bolt, potom Novi Zeland, pa Mađarska koja je u Londonu osvojila čak osam najsjajnijih odličja, te Trinidad i Tobago.

Hrvatska je s tri zlata, koja su osvojili Sandra Perković, Giovanni Cernogoraz i vaterpolisti, na sedmom mjestu. Ispada da je naša zemlja u britanskoj prijestolnici osvojila prosječno 0.68 zlatnih medalja na milijun stanovnika.

Na ljestvici koja broji ukupan broj odličja u odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je s rekordnih šest medalja završila na 15. mjestu. Na milijun stanovnika u našu je zemlju ‘sletjelo’ u prosjeku 1.36 odličja. I ovdje je na prvom mjestu Grenada.

Podsjetimo, na onoj klasičnoj ljestvici medalja, koja ne uzima u obzir veličinu zemlje, Hrvatska je zauzela 26. mjesto među 204 države koje su nastupile u Londonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*