Hrvatska šesta zemlja koja je ratificirala Ugovor o pristupu Hrvatske Europskoj uniji

Hrvatski sabor danas je jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji po kojem će Hrvatska, nakon što proces ratifikacije prođe i u svim drugim članicama Unije, postati članicom 1. srpnja 2013. Sabor je glasovao sa 136 glasova za pristupni ugovor, bez glasova protiv i bez suzdržanih.

Zanimljivo je da je Hrvatska pšesta zemlja koja je ratifocirala Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, prije nje to su učinile Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija i Malta.

Dogodilo se to zbog toga što je proces ratifikacije mogao započeti tek nakon šrto je Ustavni sud donio odluku kojom je utvrdio da je državni referendum o ulasku Hrvatske u EU 22. siječnja ove godine održan u skladu s Ustavom i zakonom. Istoga dana kad je Ustavni sud donio tu odluku, 5. ožujka, vlada je u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora.

Hrvatska je ugovor potpisala 9. prosinca prošle godine, kada su u Bruxellesu svoj potpis na taj dokument stavili predsjednik Ivo Josipović i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor te predstavnici svih zemalja članica Europske unije. Da bi Hrvatska mogla stupiti u punopravno članstvi Ugovor mora ratificirati svih 27 članica Unije.

Ugovor o pristupanju sastavljen je na 23 službena jezika Europske unije i na hrvatskom, koji od 1. srpnja 2013. postaje 24. službeni jezik Unije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*