Hrvatska slavi Dan državnosti, državni vrh položio vijence na Mirogoju

Hrvatska danas slavi Dan državnosti, odnosno 21. obljetnicu odluke Hrvatskog sabora o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Sabor je 25. lipnja 1991. pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, a taj povijesni datum danas se slavi kao Dan državnosti i državni je praznik. Tu povijesnu odluku Sabor je donio na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana iskazane na referendumu 19. svibnja 1991.

Državni vrh položio je vijence na zagrebačkom groblju Mirogoju. Predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Vlade RH Zoran Milanović i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Sabora Josip Leko položi su vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grob predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003. Ivice Račana, pred Središnjim križem u Aleji poginulih hrvatskih branitelja i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Vijenac su položili i zapaliti svijeću i na zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju. U izaslanstvu su bili i predstavnici Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije, udruga branitelja i Grada Zagreba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*