Hrvatska slavi Dan državnosti, državni vrh položio vijence na Oltar domovine

Cijeli hrvatski državni vrh rano jutros položio je vijence na Oltar hrvatske domovine u povodu Dana državnosti i na taj način obnovio običaj odavanja počasti na Medvedgradu svim poginulima za Domovinu.

Vijenac je na Oltar hrvatske domovine položio predsjednik Republike Ivo Josipović, saborsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem te Vladino izaslanstvo na čelu s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor

Državna izaslanstva na čelu s predsjednicima države, Sabora i vlade položila su vijence i na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Državni vrh nazočio je i svetoj misi za domovinu i sve hrvatske branitelje u Crkvi sv. Marka koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Nakon toga održana je svečana sjednica vlade na kojoj su, uz predsjednicu vlade Jadranku Kosor i ministre, bili i predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a premijerka je sa sjednice poručila da dva desetljeća hrvatske neovisnosti danas slavimo osnaženi zajedničkim uspjehom – završetkom pristupnih pregovora s Europskom unijom.

“Dva desetljeća suvremene hrvatske državnosti slavimo osnaženi zajedničkim uspjehom u ostvarivanju strateškoga cilja – povratka Hrvatske kući, tamo gdje pripadamo – u Europu”, istaknula je premijerka.

U povodu Dana državnosti Ivo Josipović, Luka Bebiće i Jadranka Kosor popodne su podno Spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari položili vijence i svijeće zapalili.

Državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće i kod Spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je novinarima na Ovčari kako je 20 godina jedne mlade države kao što je Hrvatska velika i važna obljetnica.

“Hrvatska nije ista kao što je bila. Napredujemo i razvijamo se”, ocijenio je Josipović dodajući kako današnji dan razumije “i kao pogled u natrag na sve ono što je bilo dobro i loše, ali isto tako i kao pogled u budućnost”.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako su ovi dani za Hrvatsku dani ponosa “kada moramo uzdignuta čela gledati prema unaprijed”.

“Ostvarili smo drugi važan veliki cilj, a to je završetak pregovora s Europskom unijom. Govoreći u ime vlade želim i ovdje na Ovčari reći da taj trenutak, osvajanje tog važnog i prevažnog cilja posvjećujemo hrvatskim braniteljima”, kazala je Kosor.

Uz premijerku Kosor i vladino izaslanstvo pri polaganju vijenaca bio je i vukovarski branitelj Tihomir Purda.

Predsjednici države, Sabora i Vlade zatim su otišli u vukovarsku vojarnu, gdje je održana svečana promocija završenih polaznika hrvatskih vojnih škola.

Svečanom promocijom 14 polaznika 13. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”, koja je najviša razina izobrazbe u Oružanim snagama Republike Hrvatske, u vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade započela je svečanost kojom je obilježen završetak školovanja polaznika vojnih izobrazbi Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) “Petar Zrinski” za potrebe Oružanih snaga.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*