Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

Podizanjem državnog stijega na kninskoj tvrđavi u petak u prijepodnevnim satima, u nazočnosti najviših državnih i vojnih dužnosnika, predstavnika stranačkog i javnog života, počela je središnja svečanost obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Nazočni su bili predsjednik Republike i zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmial Ante Urlić, svi ministri u Vladi RH, ravnatelj policije Oliver Grbić. Tu su bili, među ostalima, generali Rahim Ademi, Damir Krstičević, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednik HNS-a Radimir Čačić i drugi.

Svečanost je počela mimohodom svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, postroja ratnih zastava i Orkestra OS RH koji su u 9 sati krenuli iz vojarne Kralj Zvonimir prema stadionu HNK Dinara. Na Kninskoj tvrđavi je u 9,30 sati svečano podignuta hrvatska zastava.

Josipović: “Oluju ne slavimo da bismo proslavili rat, već mir koji je pobjeda donijela”

Na stadionu HNK Dinara je od 9,45 do 10,30 sati trajao ulazak i postrojavanje svečanih postrojbi, prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH, prikaz vježbovnih radnji pripadnika Počasno zaštitne bojne, te obraćanja visokih državnih dužnosnika. Predsjednik Josipović je rekao da “Oluju ne slavimo da bismo proslavili rat, već mir koji je pobjeda donijela”.

– Blistava hrvatska vojna akcija ne smije biti dovedena u pitanje zbog nečasnih postupaka pojedinaca odgovornih za zločine protiv naših sugrađana srpske nacionalnosti, dodao je.

Kosor posebno pozdravila Gotovinu i Markača

Predsjednik Sabora Luka Bebić je istaknuo da “su naši generali bili časni ljudi”, a premijerka Jadranka Kosor je s kninskoga stadiona istaknula” kako bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni”. Uputila je pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima te “posebno pozdravila”  nepravomoćno osuđene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

“Posebno pozdravljam generale Antu Gotovinu i Mladena Markača”, istaknula je, nakon čega je uslijedio gromoglasni pljesak visokih uzvanika.

Prigodni letački program Akro grupe Krila Oluje počeo je u 11,20 sati, a u 12 sati počela je sveta misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koju je predvodio vojni biskup Juraj Jezerinac koji je u propovjedi istaknuo da “unatoč svakodnevnom negativnom prikazivanja naše svakidašnjice, valja gledati s optimizmom, jer u ovoj zemlji nije sve crno”.

U svijesti našeg naroda, kako je rekao, “ulazak hrvatske vojske 5. kolovoza 1995. u kraljevski grad Knin nema tek značenje oslobođenja jednog u nizu okupiranih gradova, nego, uz konkretno oslobađanje prostora i ljudi, taj povijesni događaj simbolično i stvarno zaokružuje borbu Hrvata za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost”.

“Ponosni smo na to vrijeme i te događaje, što pokazuje i ova središnja proslava Dana domovinske zahvalnosti, u kojoj su od početka prisutne sve sastavnice hrvatskog društva”, rekao je biskup Jezerinac dodajući kako “ujedinjeni u zajedničkoj proslavi, u svečanom državnom protokolu sudjeluju predstavnici Crkve, a u svečanom euharistijskom slavlju nositelji političke vlasti te predstavnici vojske i policije”.

Monumentalni spomenik

U sjećanje na vojno-redarstvenu akciju Oluja, u kojoj je prije 16 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija kao ključ pobjede u Domovinskom ratu, Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Podsjetimo, u četvrtak je u Kninu službeno prezentiran monumentalni Spomenik hrvatske pobjede »Oluja 95«. Spomenik kojim se želi zahvaliti svim hrvatskim braniteljima koji su vlastitim životom stvorili neovisnu Hrvatsku, otkrila su, u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor, ministra branitelja Tomislava Ivića i drugih dužnosnika i braniteljskih udruga i zadruga, djeca poginulih hrvatskih branitelja.

Trg dr. Ante Starčevića na kojem je postavljen spomenik pobjede sa slavolukom, nesumnjivo će postati mjesto koje će posjećivati mnogi koji će u spomeničkoj kapelici moći simbolički zapaliti svijeću stradalima, pomoliti se te prošetati trgom, sjediti uz fontanu koja dominira središnjim dijelom trga, voziti se biciklima, rolati…

Pobjeda u Domovinskom ratu

Akademski kipar Petar Dolić je spomenik »Oluji« zamislio u obliku slova V čime se simbolizira pobjeda (Victory) u Domovinskom ratu i toj akciji te svojevrsni slavoluk koji u jednom dijelu sadrži kapelicu sa stiliziranim križem i svijećama.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage u Oluji su oslobodile nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu državnog teritorija, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Kruna akcije bilo je oslobađanje Knina koji je bio središte i simbol srpske pobune koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Oluja je počela u petak, 4. kolovoza 1995., u pet sati, a u ranim večernjim satima tog dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu, čemu je prethodio i poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina koji se našao u njihovu okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.

U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, a oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica te drugih gradova i mjesta stigle su 6. kolovoza, a dan kasnije tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, završena akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Krstičević: I danas sam ispunjen ponosom

U povodu 16. obljetnice Oluje, umirovljeni general Damir Krstičević, tada zapovjednik 4. gardijske brigade “Pauci”, za Hinu je izjavio da je te 1995. bio, a i danas je ispunjen ponosom zbog činjenice da je bio dio te operacije, da je zajedno sa suborcima i prijateljima sudjelovao u ostvarenju sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj, ali i da svako prisjećanje na te trenutke, nažalost, nosi i veliku tugu za svakim poginulim braniteljem koji je dao svoj život za slobodu i neovisnost hrvatskog naroda.

Oluja je, naglašava, označila konačno oslobođenje okupiranih područja Hrvatske i kraj rata za slobodu, neovisnost, teritorijalnu cjelovitost i suverenost, potvrdila je snagu i premoć hrvatskih oružanih snaga i rezultirala promjenom strateškog odnosa snaga u cijeloj regiji, a ujedno je i bila nagrada za višegodišnje napore hrvatskih branitelja u očuvanju opstojnosti hrvatske države.

“Danas, šesnaest godina od Oluje, imam potrebu još jednom naglasiti da se moji pogledi na operaciju ‘Oluja’ nisu nimalo mijenjali. I danas sam, kao i tada, apsolutno uvjeren u značaj, ali i ispravnost i legitimitet naše najveće vojno-redarstvene operacije te u ispravnost i nedužnost svih onih koji su vodili tu operaciju”, tvrdi Krstičević.

Ističe da tajna briljantne pobjede u Oluji leži u hrvatskim braniteljima, njihovoj hrabrosti i odlučnosti, tome što su sve podredili jednom cilju – konačnom oslobođenju okupiranih područja Hrvatske.

“Zbog toga sam ponosan na hrabre borce i zapovjednike 4. gardijske brigade kojima sam u Oluji zapovijedao, ali i na sve pripadnike postrojbi s kojima smo sudjelovali u operaciji Oluja. Stoga im još jednom svima iskazujem zahvalnost za učinjeno, a posebna zahvalnost svima onima koji su za Hrvatsku položili svoj život i koji su na drugi način patili, borili se i žrtvovali za slobodnu Hrvatsku. Kad govorimo o Oluji, posebnu zahvalnost zaslužuje i naš vojni zapovjednik i strateg general Ante Gotovina koji još uvijek dokazuje svoju nedužnost”, poručuje general Krstičević.

1 Comment

  1. OLUJA U MEDJUNARODNIM OKVIRIMA JE UDRUZENI ZLOCINACKI PODUHVAT,,SVAKA CAST I POHVALE KRSTICEVICU–GENERALI PROIZASLI IZ DOMOVINSKOG RATA SU DANAS RATNI ZLOCINCI,,,DANAS NAM PROKOMUNISTICKI PSI U HRVATSKOJ SLAVE OLUJU–MISLIM NA NACIONALNOG IZDASJNIKA MESICA,NJEGOVA NASLJEDNIKA JOSIPOVICA,,KOSOR ISTO–POLITIKA BECKIH KONJUSARA JE SADA U PUNOM USPONU–POKOJ VJECNI SVIM ONIMA KOJI SU SVOJ ZIVOT ZA OVU IZDANU DRZAVU DALI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*