Hrvatska sređuje biračke popise, bit će izbrisano 340.000 osoba

Hrvatska uskoro više neće biti zemlja s više birača nego stanovnika: Vlada je odlučila uvesti red u popise, pri čemu će s biračkih popisa biti izbrisano 340 tisuća osoba.

Prema pisanju portala Dnevnik.hr, s popisa birača prvo će biti brisani ljudi koji ne žive u Hrvatskoj. Oni su se desetljećima vodili u popisima birača, a nisu imali ni osobnu iskaznicu. Konkretno, od 4.116.839 birača koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, njih 339.650 nema važeću osobnu iskaznicu.

“Radi se o ljudima koji nisu u Hrvatskoj oni su negdje drugdje imaju prebivalište u Hrvatskoj koje nisu odjavili i nalaze se na popisu birača i u najvećoj mjeri čine onu razliku između realnog broja birača nego što je na popisu”, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk.

Imamo i danas mjesta uglavnom uz granicu s BiH ali i u Dalmaciji koji imaju više birača nego stanovnika. Ili ona koja su u zadnjem desetljeću doživjela eksploziju birača, a nije se dogodio baby boom.

Kad vidimo brojke, najveći nerazmjer je u Ličko-senjskoj županiji (14%). Potom u Šibensko-kninskoj i Požeško-slavonskoj (12%) – županijama u kojima je HDZ na vlasti. Slijede one gdje vlada Kukuriku koalicija. Veliki je nesrazmjer upravo u županijama koje su bile teško pogođene ratom. Najmanji je u velikim gradovima – Zagrebu i Splitu, te Dubrovniku i Primorju.

Ovo brisanje ili sređivanje biračkih spiskova tek je prvi korak. Još je potrebno srediti i fiktivna prebivališta. A problematičnih s fiktivnim prebivalištem u Hrvatskoj, procjenjuje se da je oko 300.000.

“Tu će biti velika odgovornost MUP-a da osigura da se zakon ne provodi selektivno. Ne smije doći do diskriminacije da se jedan dio građana briše a drugi ne”, kazao je Dragan Zelić iz udruge GONG.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*