Hrvatska šutnja dok RAK gasi Hercegovačku televiziju

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) prisilno će ugasiti signal Hercegovačke televizije nakon što izvrši sve ”provjere na terenu” budući da ova televizijska postaja nije to sama učinila nakon naloga agencije.

Iza RAK-a je za portal Bitno potvrđeno kako su postaje imale rok da do 20. lipnja izvrše uplatu duga prema Agenciji i da je većina postaja svoju obvezu ispunila u datom roku. No, među njima nije Hercegovačka televizija.

– Jedan broj stanica, među kojima je i Hercegovačka RTV Mostar, nisu izvršile obveze i one su predmet procedure izvršenja rješenja koja podrazumijeva sljedeće: monitoring tim Agencije obavlja aktivnosti na terenu u cilju utvrđivanja onih stanica koje nisu izvršile obvezu da uplate zaostala dugovanja niti su suspendirale emitiranje programa na razdoblje od 90 dana, rekla je za portal Bitno Amela Odobašić, voditeljica odjela za odnose s javnošću RAK-a.

Potvrdila je kako će, nakon podnošenja izvještaja, Agencija prinudno ugasiti signal Hercegovačkoj televiziji.

Iako RAK kaže kako je Hercegovačka televizija trebala prekinuti ”emitiranje programa”, na toj televiziji programa već odavno nema. Mjesecima je jedini program koji se prikazuje vapaj uposlenih da na njih netko skrene pozornost i prekine agoniju kanala koji se, kao kanal na hrvatskom jeziku, često nazivao ključnim pitanjem Hrvata.

Djelatnici Hercegovačke radio i televizije iz Mostara odbili su ugasiti signal ove medijske kuće ističući da signal trebaju ugasiti ”medijski grobari” kako nazivaju političke čelnike.

Kako su naveli u priopćenju “djelatnici HRT-a ne žele preuzeti odgovornost za gašenje jedine javne televizije na hrvatskom jeziku jer bi to bilo ravno samoubojstvu”.

U priopćenju javno prozivaju Dragana Čovića, Božu Ljubića te Zvonka Jurišića i tvrde kako su bili njihovi aduti u predizbornim obećanjima.

Pozvali su Nadzorni odbor HRT-a te nositelje osnivačkih prava ove medijske kuće grada Mostara i Županije Zapadnohercegovačke kao i predstavnike vodećih hrvatskih političkih stranaka, HDZ 1990, HDZ BiH, HSP BiH Božu Ljubića, Dragana Čovića i Zvonka Jurišića da preuzmu odgovornost za eutaniziranje HRT Mostara.

– Posebno nas pogađa sadašnja šutnja predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji se kao gradski vijećnik gorljivo zalagao za rješenje statusa HRT-a Mostar, navodi se u priopćenju.

Djelatnici Hercegovačke radiotelevizije iz Mostara duže od godinu dana su u štrajku a nisu im isplaćene desetine plaća te doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Zbog neplaćanja pristojbe za korištenje frekvencije, RAK je ukinuo dozvolu HRT Mostaru i naložio gašenje njegova signala.

Na njihov apel mjesecima nitko ne odgovara. Jedini spomet kanala na hrvatskom jeziku dolazi iz Hrvatskog narodnog sabora BiH, i njihova Odjela za medije, od kud dolaze informacije kako se radi na stvaranju hrvatskog televizijskog kanala. (B. Jurič/bitno.ba)

11 Comments

 1. Da se razumje. Ti stranacki Hipokrat on je taj Budimir grljivo je zastupao Hrvatsku program. Taj isti Budimir Komsicu je govorio kako on moze zastupati Hrvate. Hrvatiga nisu izabrali. Taj isti Budimir skocio je kao Lav na muslimansku ponuda,da nastavi muslimanski palan progon Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Takvi ljudi i slicni za nje Hrvati su niko i nista.

 2. Prvi koji je govorio o hrvatskom tv kanalu je Ivo Miro Jović je uvijek na svim izbornim skupovima HDZ BiH govorio o hrvatskom tv kanalu i poslije zašutio oko teme koju je počeo sam govoriti.HDZ je radio i govori ali gasi posljednje tv postaje.Hrvatima preostaje satelit ili kablovski operateri sa kanalima na hrvatskom jeziku.Za svaku stvar trebaju novci i kadar za jedan tv kanal.

 3. Istina, HDZ-ovi kadrovi su se jos 1992. hvalili da imaju dva milijuna maraka za pokretanje hrvatskog tv kanala u BiH. Gdje je lova? Gdje je tv kanal?

 4. Lijepo pitanje za kadrove i čelnike stožerne stranke u Hrvata.Dolazile su donacije iz Republike Hrvatske od pokojnog predsjednika Franje Tudžmana i vlade ali tv kanal mogao je biti napravljen još 1995 godine.

 5. Televizija košta i novaca i kadrova od montažera kamermana linkova dramaturga reditelja pomoćnog osoblja…itd.Mora imati zgradu za tv studija i svu prateću opremu.

 6. OPET SE JAVLJAS,,PUNA JE STRANICA TVOJIH KOMENTARA–
  DO JUCE SI TRAZIO DA SE SVE TVOJE NA VEB-u OBRISE–
  IZGLEDA DA JE TO TVOJ PRIVATNI KANAL—HRVATIMA NE TREBA SAMO HRVATSKI KANAL NA TELEVIZIJI KOJU PLACAJU,,NEGO I FEDERALNA JEDINICA–SVI CEMO ONDA Pravasu Sa BITI ZADOVOLJNI, HRVATI CE I JEDNO I DRUGO SIGURNO DOBITI–nevjerovatno koliko si komentara protiv hrvata poslao–POSTAJES SVE ZABAVNIJI,,CAK TI NI EKONOMIJA NIJE NEPOZNATA–NECES TI IPAK NA KRAJU O TOME ODLUCIVATI–KUPI I TI SATELITSKU DA BI ODGLEDAO ONO STO TI MUSLIMANSKA FEDERALNA NE PRIKAZE–
  I CUVAJ ZIVCE.

  • Kupio sam davno satelitsku i gledam HRT RTL Hrvatski NOVU TV i dosta kanala iz Hrvatske.Tebi poručujem neka ti kupi Ivo Miro Jović satelitsku ili uplati kablovsku i gledaj HRT 1 2 i NOVU CMC RTL Hrvatski….itd.Javio sam zbog teme jer tv kanal je skupa igračka za ljude.

   • Oni koji su pričali o hrvatskom kanalu su upropastili ovo što sada imamo u BiH.HDZ je dobio milione pomoći iz Hrvatske i mogao je davni dana dobiti dozvolu za hrvatski tv kanal u BiH.Što nisu uradili u zadnja dva mandata u posljednji osam godina vlasti.Neka narodu objasne što kanal nikad zaživio na prostorima BiH i središnjica HDZ BiH u Mostaru koristi satelitsku i gledaju HRT.

    • Ne mrzim Hrvatski narod i svi nisu HDZ.Vi samo smatrate Hrvatima koji svoj glas dadnu HDZ ali mi smo isto Hrvati koji svojim glasom NE glasamo za HDZ.Ne petljaj muđahedine i politiku bošnjačku jer nema veze sa kanalom.Tebe mržnja drži prema muslimanima jer tvoje pianje pokazuje mržnju prema ljudima dugačijim od tebe vjerski i nacionalno.

     • Ja gledam sve medije i pratim sve tiskovine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Gledam i HRT 1 2 NOVU TV RTL Hrvatski Federalnu tv BHTV1 itd jer volim informaciju u nisam jednostrano informisan i volim čuti sve u medijima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*