Hrvatska potpisuje pristupni ugovor s Europskom unijom

U Bruxellesu je sve spremno za sutrašnje potpisivanje Pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. Potpisuju se dva dokumenta – Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzya Buzeka te predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

Povjerenik za proširenje Štefan Füle uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju izjavio je da je Europska unija odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi.

Na pitanje kakvu poruku može uputiti hrvatskim građanima uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju, a s obzirom dužničku krizu s kojom se Unija suočava, Füle je rekao da je Unija odlučna riješiti sadašnju krizu čiji su uzroci i korijeni mnogostruki.

Istaknuo je da se koristi od članstva ne mogu mjeriti samo gospodarskim ili socijalnim dobicima. “Riječ je prije svega o pripadnosti europskoj obitelji, zajednici koja počiva na vladavini prava, pripadanju području mira, stabilnosti i prosperiteta”, rekao je.

Istaknuo je da će hrvatski proizvodi imati koristi od tržišta s više od 500 milijuna ljudi, da će pravila o konkurentnosti osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, a hrvatski poljoprivrednici će dobivati znatna sredstva za ruralni razvoj. Füle se ne slaže da su hrvatski pregovori predugo trajali u odnosu na pregovarački proces kod ranijih proširenja, dodajući da je važniji sadržaj od brzine.

1 Comment

  1. Nema više podjele Bosne i Hercegovine.HDZ BiH i HDZ 1990 mogu samo sanjati treći entitet i podjelu zemlje.Europa ima zakone da zaustavi svaku podjeli na djelu teritorije Bosne i Hercegovine i poslije ovoga genocidna Republika Srpska gubi podršku Zagreba.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*