Hrvatska tek sada formira ozbiljnu politiku spram BiH

Sveučilišni profesori iz Sarajeva, Mostara i Zagreba u izjavama za radio Deutsche Welle slažu se kako Hrvatska mijenja, odnosno, tek sada formulira politiku prema BiH i Hrvatima u BiH.

Na osnovi političkih i diplomatski gesta, dolaska predsjednika Josipovića u Mostar i Banja Luku, izjava hrvatskih parlamentaraca, postoji nešto što bi se moglo nazvati realstičnijim pristupom, i većom zainteresiranošću Hrvatske, prema onom što se događa u Bosni i Hercegovini, smatra profesor Sarajevskog univerziteta dr. Ugo Vlaisavljević, koji je komentirao i nedavnu izjavu Vesne Pusić, predsjednice saborskog Odbora za praćenje pregovora s EU-om i predsjednica Kluba HNS-a u Saboru, o politici Hrvatske prema BiH.

Realnija vizija politike

„Mislim da posljednja izjava Vesne Pusić pokazuje da uzimanje u obzir onog što je dezintegriranost BiH, ne znači naprosto insistiranje na podjeli, već priznanje činjenice da danas imamo teritorijalno podijeljenu BiH i da taj čimbenik, ako se uzme u obzir mora dovoditi do neke daleko realnije vizije politike“, kaže Vlaisavljević za Deutsche Welle.

I profesor Mostarskog sveucilišta dr. Mile Lasić slaže se da se politika Hrvatske prema Hrvatima u BiH, kako kaže, pomjerila, i kad je riječ o retorici i gestama predsjednika Josipovića i u odnosu prema fenomenu trećeg entiteta.

„Prvo predsjednik Josipović govori na drugi način o BiH i Hrvatima u BiH. Kad je gostovao kod nas na Sveučilištu rekao je da se politika Hrvatske prema Hrvatima u BiH ne razlikuje od politike Vatikana. Tko je shvatio shvatio je. Znači riječ je o tome da zemlja mora ostati cjelovita, a da se unutar zemlje suvereni narodi moraju dogovoriti.”

Profesor Lasić kaže kako je dobro što je upravo Vesna Pusić razobličila fenomen Komšić.

Razobličen “fenomen Komšić”

“Tko i dalje ima iluziju o fenomenu Komšić onda s njim nešto nije u redu. I intelektualci koji to podržavaju rade medvjeđu uslugu BiH Ja sam ovako nešto očekivao od tako jedne razumne žene kao što je Vesna Pusić, koja u Hrvatskoj bolje od drugih razumije fenomen europskih integracija. Riječ je o tome da se zemlja mora prekomponirati jer će svakako sav taj suverenitet, prije ili kasnije, sa Sarajeva biti prenijet na Bruxelless.”

Profesor Zagrebačkog sveučilišta dr Nino Raspudić smatra kako Hrvatska ne mijenja, jer ne možete mijenjati nešto što nemate, već tek sada formulira politiku prema BiH i Hrvatima u BiH.

– Naime, u posljednjih 10 godina Hrvatska nije imala jedinstvenu politiku prema BiH, koja bi bila lišena dnevnopolitičkih prijepora. Jer, bivši premijer Sanader samo je deklarativno davao potporu stabilnoj i funkcionalnoj BiH, a na vanjskopolitičkom planu nije radio ništa, kaže Raspudić. Dodaje, kako se sada pokazalo, da je Sanader vodio politiku kleptokracije, dok je bivši predsjednik Mesić vodio destruktivnu politiku prema Hrvatima u BiH, podržavajući bošnjačku nacionalističku platformu, koja je, kaže, samo vodila destabilizaciji BiH. Tek sada, smatra, Hrvatska, formulira ozbiljnu i dosljednu politiku prema Bosni i Hercegovini i Hrvatima u BiH.

“Jer ako su dosljedno počeli promišljati vlastiti stav, ako kažete da je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH, onda je jasno da ne možete podržavati politiku Zlatka Lagumdžije, nametanja Komšića kao tobožnjeg hrvatskog člana predsjedništva ili formiranja vlasti s minornim hrvatskim strančicama koje predstavljaju pet posto hrvatskog biračkog tijela, kaže dr Raspudić za Deutsche Welle, dodajući kako mu je drago da takav stav dolazi s lijevog hrvatskog političkog spektra koji je do sada, po njegovom mišljenju, ili bio nezainteresiran ili je imao negativan stav prema Hrvatima u BiH.

„Znači radi se samo o tome da su dosljedno počeli provoditi vrijednosti za koje se zalažu, a to nužno vodi zaključku da je za ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u BiH potreban preustroj BiH koji bi im jamčio zaštitu prava i dr Pusić prva je političarka u Hrvatskoj koja je kazala kako je za ostvarenje jednakopravnosti Hrvata u BiH nužna uspostava teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom”, kaže Raspudić.