Hrvatska traži izručenje Hadžića: Žrtve predugo čekale

Hrvatska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila zaključak kojim je pozvala Državno odvjetništvo RH i Ministarstvo pravosuđa da poduzmu sve potrebne mjere radi preuzimanja progona za ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se stavljaju na teret Goranu Hadžiću kao i zbog njegova izvršavanja kazni zatvora u Hrvatskoj na temelju dviju pravomoćnih presuda.

Premijerka Jadranka Kosor podsjetila je kako su Hadžićeve žrtve predugo čekale na njegovo uhićenje te da mnoge o njih te njihovi očevi i majke nisu dočekali trenutak kada će Hadžić stati pred lice pravde.

»Hadžić je bio jedan od najažurnijih provoditelja velikosrpske Miloševićeve agresivne politike. O tome najbolje mogu svjedočiti ljudi na istoku Hrvatske, ali i mnogi drugi. Sjetimo se krvavog Uskrsa na Plitvicama 1991., Josipa Jovića i njegove majke«, kazala je Kosor.

U zaključku koji je Vlada prihvatila na današnjoj sjednici, među ostalim, stoji da protiv Hadžića postoje već dvije pravomoćne osuđujuće presude županijskih sudova u Osijeku i Šibeniku te podignuta optužnica za ratne zločine i druga teška kaznena djela počinjena u Hrvatskoj.

Vlada stoga poziva DORH i ministarstvo pravosuđa da u okviru svojih nadležnosti i postojećih propisa o suradnji s Haaškim sudom poduzmu mjere radi izvršavanja kazni na temelju pravomoćnih presuda u RH te procesuiranja kaznenih djela obuhvaćenih optužnicom. Također ih poziva da izraze spremnost za preuzimanje progona za sve ratne zločine i druga teška kaznena djela koja se Hadžiću stavljaju na teret.

Goran Hadžić je i hrvatski državljanin, rekla je premijerka Kosor, pozivajući se na podatke ministarstva uprave, prenosi Hina.

Inače, Hrvatsko državno odvjetništvo je 2008. obavijestilo haaško tužiteljstvo da je spremno voditi postupak protiv Gorana Hadžića te kako očekuje da će vođa srpske pobune u istočnoj Slavoniji po međunarodnoj tjeralici biti izručen upravo hrvatskom pravosuđu koje je protiv njega pokrenulo postupke zbog teških zločina. Objavljeno je to na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH koje je protiv jučer uhićenog posljednjeg haaškog bjegunca Hadžića pokrenulo tri postupka, od kojih je u dva pravomoćno u odsutnosti osuđen, a u jednom je podignuta optužnica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*