Hrvatska ustupila Srbiji optužnicu protiv Aleksandra Vasiljevića i Miroslava Živanovića

Hrvatsko državno odvjetništvo ustupilo je srbijanskome tužiteljstvu za ratne zločine optužnicu protiv generala Aleksandra Vasiljevića (73) i potpukovnika Miroslava Živanovića (62) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima u Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški.

Pero Kovačević iz Udruge pravnika Vukovar 1991., koja je još 2005. protiv dvojice bivših oficira JNA podigla kaznene prijave, rekao je za Hinu kako mu je glavni hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić danas potvrdio da je optužnica jučer poslana srbijanskom tužiteljstvu za ratne zločine jer su dvojica optuženika, koji su na području Srbije, nedostupni hrvatskome pravosuđu.

“Na tamošnjem tužiteljstvu je da odluči o daljnjim koracima, a mi se bojimo da bi eventualnim usvajanjem tzv. Šeksovog zakona o ništetnosti Srbija mogla iskoristiti kao alibi da ne procesuira Vasiljevića i Živanovića”, rekao je Kovačević.

Optužnicu protiv Vasiljevića i Živanovića podiglo je u travnju ove godine osječko Županijsko državno odvjetništvo. Vasiljevića se po zapovjednoj odgovornosti tereti kao načelnika “Uprave bezbednosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu” zbog osnivanja logora u Srbiji u kojima su od početka listopada 1991. do svibnja 1992. ubijani i mučeni civili i ratni zarobljenici dovedeni s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mjesta u Hrvatskoj.

Prema optužnici, u srbijanskim logorima ubijeno je 19 zatočenika, većem broju nanesene su teške ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, a više žena sustavno je silovano i seksualno zlostavljano.

Živanovića se tereti kao zapovjednika i osnivača logora na napuštenom poljoprivrednom imanju u blizini Begejaca i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini Stajićeva, u kojima je ubijeno pet zatočenika.

U istrazi protiv dvojice bivših visokih oficira JNA ispitano je 250 svjedoka od kojih su većina ratni zarobljenici, a ispitane su i osobe koje su s hrvatske strane sudjelovale u pregovorima i razmjeni. Pribavljena je i dokumentacija JNA o organizaciji spomenutih logora, a dio te dokumentacije pribavljen je od Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

U sklopu međunarodne pravne pomoći Vasiljević je ispitan na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu. Protiv obojice optuženih tijekom istrage određen je pritvor i raspisana je tjeralica.

Nakon podizanja optužnice zamjenik srbijanskoga državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik odvjetništva Bruno Vekarić izjavio je da Vasiljević i Živanović ne mogu biti izručeni jer srbijansko – hrvatski ugovor o tome ne obuhvaća kaznena djela ratnih zločina, nego samo predmete koji se odnose na organizirani kriminal. Rekao je i da će o mogućem preuzimanju predmeta odlučiti “s obzirom na stanje dokaza u njemu”.

Udruga pravnika Vukovar 1991. Vasiljevića i Živanovića kazneno je prijavila 2008. godine i srbijanskome tužiteljstvu za ratne zločine, gdje je taj slučaj u pretkaznenome postupku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*