Hrvatska već ove godine uvodi seksualni odgoj u škole

Hrvatski ministar zdravlja Rajko Ostojić ne planira zdravstveni i seksualni odgoj uvesti samo u srednje, već i u osnovne škole. Potvrdio je to danas, prilikom posjeta Međimurskoj županiji, uz objašnjenje da program zdrastvenoga odgoja stoji već osam godina u ladicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Njegov je stav da taj program mora ući u škoski sustav već ove godine.

Zdravstveni ili tzv. seksualni odgoj dosad nije imao sreću s dužim zadržavanjem u školskom programu. Nakon eksperimentalnog uvođenja dvaju programa s različitim svjetonazorima u škole, čiji su se autori medijski obračunavali mjesecima, programi nikad nisu došli dalje od početne, esksperimentalne faze. Obzirom da je rad dvaju udruga – Forum za slobodu odgoja i Glas roditelja za djecu (GROZD) te edukaciju nastavnika za provođenje njihova programa plaćalo Ministarstvo znanosti, jedan od rezultata neuspjelog eksperimenta bio je bačen novac. Doduše, u udrugama su ustanovili da su na koncu najveći financijski gubitaši bili upravo oni.

Dosad su sva istraživanja među adolescentskom populacijom pokazala da je zdravstveni odgoj mladima nužno potreban te da ga priželjkuju što prije u školi, piše Vjesnik.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*