Hrvatska Vlada odlučila objaviti registar branitelja

Hrvatska Vlada je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima se omogućuje objava Registra branitelja.

Javnost ima pravo znati te podatke, idemo napraviti što smo obećali, rekao je premijer Zoran Milanović dodavši kako ne vjeruje da će više itko napadati odluku o objavi Registra branitelja.

Ministar branitelja Predrag Matić, govoreći o Zakonu, rekao je da je donesen u konzultacijama s braniteljskom populacijom. Naglasio je da se njime neće smanjivati niti jedno pravo branitelja. Objavom registra javno će biti dostupni, u elektroničkom obliku, osobni podaci branitelja, ukupno razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru i pripadnost MUP-u ili MORH-u.

Privatnost neće biti ugrožena, a ratni put objavit će se samo uz pristanak branitelja, naglasio je.

Hrvatskim braniteljima koji daju osobnu privolu bit će objavljen cjelokupni ratni put, rekao je Matić i najavio da će na predstavljanju Registra on i ministri obrane i unutarnjih poslova, Ante Kotromanović i Ranko Ostojić, objaviti svoje cjelokupne ratne puteve.

General Ante Gotovina, kada su ga novinari ispred njegove kuće u Pakoštanima pitali za komentar ovoga zakona, rekao je da je to odluka Vlade koju je narod izabrao.

“To su političke teme. To pripada politici, a ja sam običan građanin kao i svatko od vas. Dajem potporu Vladi, to su institucije. Narod bira i građani biraju i kad su izabrani, izabrala ih je većina. To je ta Vlada i uživamo u svakom dobrom potezu”, izjavio je Gotovina.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko usprotivio se objavi registra te ustvrdio da država ima mehanizme da i bez objave registra otkrije lažne branitelje.

“Registar branitelja u nekim državama pripada u sferu vojne tajne, a njegova objava bila bi suluda stvar”, kazao je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru.

Prema njegovu mišljenju trebalo bi objaviti listu onih koji su 25. lipnja 1991. izišli iz Sabora kada se izglasavala hrvatska neovisnost.

“Nijedna zemlja na svijetu nikada nije objavila popis sudionika različitih ratnih operacija, zašto bi to Hrvatska činila. Objava takvih podataka po mom sudu je apsolutno protuzakonita”, izjavio je I HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić.

I Zvonko Milas (HDZ) novinarima je izjavio kako se objavom Registra zadire u privatnost branitelja. ”

Registar je neslužbeno već objavljen i ništa se spektakularno nije dogodilo, a ovim se opet zadire u neku privatnost. Bez nečije privole ne možete objavljivati nečije osobne podatke, a zašto se to radi meni nije jasno. Mislim da ljudi generalno nemaju ništa protiv toga da se to objavi, da netko zna je li bio u ratu ili nije, no postavlja se pitanje čemu to služi”, rekao je Milas.

“Riješene” tužbe bivših pripadnika HVO-a

Izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji s dnevnog reda će se po kratkom postupku skinuti više od stotinu podignutih tužbi pripadnika HVO-a protiv Hrvatske kojima traže isplatu invalidnine i dodataka, te im je Hrvatska do sada morala isplatiti desetke milijuna kuna.

Rješenja koja imaju oglašavaju se ništavnima, rekao je ministar.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*