Hrvatska Vlada odobrila potporu za 26 projekata za pomoć Hrvatima u BiH

Hrvatska je Vlada donijela Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, kulturnih, znanstvenih i zdravstvenih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, za koje su u državnom proračunu osigurana su financijska sredstva u iznosu od 15.000.000 kuna.

Prema toj odluci, na projekte iz područja kulture osigurano je 3.408.000 kuna, za područje obrazovanja i znanosti 5.200.000, za područje zdravstva 3.950.000 te za ostala područja 2.442.000.

Ove godine je izabran manji broj projekata veće pojedinačne vrijednosti, čime je, kako ističu u hrvatskoj Vladi, napravljen zaokret u odnosu na dosadašnju praksu raspodjele sredstava kroz veći broj, ali manjih projekata. Konkretno, izabrano je 26, od ukupno prijavljenih 900 projekata.

Temeljni kriterij za odabir projekata i programa bio je da se njihovim financiranjem u znatnoj mjeri i dugoročno pridonese održivom opstanku, povratku i ostanku Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Posebice se vodilo računa o ravnomjernoj zemljopisnoj raspoređenosti projekata, kao i o učincima koji imaju na cjelokupan život Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Novina u odnosu na prošlogodišnje natječaje je i osnivanje Službe za provedbu natječaja i praćenje projekata, koja će, ne samo provoditi natječaje, nego i pratiti financirane programe i projekte. Primarni interes je da se planirana sredstva utroše namjenski i na dugoročnu korist i dobrobit bosansko- hercegovačkih Hrvata, priopćeno je iz hrvatske Vlade.

Najveći projketi koji će se financirati su izgradnja studentskog doma u Sarajevu, za koji je Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo dobiolo 3.000.000 kuna, zatim obnova i rekonstrukcija niskonaponske mreže za: Briševo, Raljaš, Žune i Gornja Ravska, na području nekadašnje općine Ljubija (1.150.000 kn), izgradnja Doma za stare i nemoćne osobe “Rama” (1.100.000 kn), Rekonstrukcija i asfaltiranje puta u MZ Slatina, u općini Teslić (1.050.000) te opremanje kuhinje bolnice u Orašju (1.000.000 kuna).

Kompletan popis projekata može se pronaći na web stranici Vlade Republike Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*