Hrvatska vlada osniva novi telekom koji će biti konkurencija T-HT-u!

Hrvatska Vlada će sutra donijeti odluku o osnivanju tvrtke kojom će se uvesti red u upravljanju infrastrukturom i dodatno liberalizirati internetsko tržište, piše list 21. stoljeće.

Vlada kreće u osnivanje novog telekoma koji bi trebao osigurati širokopojasni, brzi jeftini internet u cijeloj Hrvatskoj. Nova tvrtka preuzela bi na sebe upravljanje slobodnom optičkom mrežom državnih poduzeća poput HAC-a, Hrvatskih željeznica, HEP-a, Plinacra, Janafa, Autocesta Rijeka-Zagreb.

Te su tvrtke gradile mreže za svoje potrebe, primjerice signalizaciju, ali se većina kapaciteta komercijalno ne koristi. List piše kako nova tvrtka sama ne bi bila operater, nego bi svima pod jednakim uvjetima nudila najam mreže.

Međugradsku povezanost u potpunosti drži najveći operater T-HT, a nova tvrtka bila bi velika konkurencija kojoj je cilj osigurati širokopojasni internet do baš svakog sela u Hrvatskoj, piše 21. stoljeće.

Iz T-HT-a su poručili da državne potpore koje mogu ugroziti tržišno natjecanje nisu dopuštene. Iz Vipneta poručuju da se radi o ideji koja bi mogla donijeti pozitivne promjene na tržištu iznajmljenih vodova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*