Hrvatska vlada povećava PDV na 25 posto, a proračun reže za 4,6 milijardi kuna

Na današnjoj sjednici hrvatska je Vlada predstavila smjerenice proračuna za 2012. godinu iz kojih se vidi da se planira smanjenje deficita središnje države za 5,3 milijarde kuna ili 1,6 postotnih bodova BDP-a, i to uz gospodarski rast od 0,8 posto i inflaciju od 2,4 posto, a proračunski rashodi fiksiraju se na 117,6 milijardi kuna, što je za otprilike 4,6 milijardi kuna manje nego u 2011.

PDV će, kao što je već najavljeno, biti podignut na 25 posto, što bi u proračun trebalo donijeti oko dvije i pol milijarde kuna, ali bi, prema Vladinim projekcijama, dovelo i do rasta cijena od 1,4 posto.

Planiran je i niz mjera koje bi olakšale život nekim kategorijama stanovništva: najavljena je niža stope PDV-a na dječju hranu, ulje, masti i račune za vodu, i to od deset posto. Također, uvode se novi platni razredi i povećava se neoporezivi dio dohotka, pa se plaće za 750.000 radnika povećati u rasponu od 65 do 80 kuna.

Vlada je najavila smanjenje stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto, uvođenje olakšice za ‘reinvestiranu dobit’ i produljenje rokova plaćanja PDV-a na 45 dana, što bi trebalo potaknuti razvoj gospodarstva.

“‘Sveto trojstvo’ Vladine politike u idućem razdoblju su održivost javnih financija u skladu sa Zakonom o fiskalnoj odgovornosti, stvaranje preduvjeta za pokretanje gospodarskog rasta i zaštita socijalno najosjetljivijih skupina društva”, rekao je premijer Zoran Milanović.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je kako je to vrlo optimističan scenarij, a u slučaju pogoršanja situacije Vlada ima i “drugu liniju obrane”, odnosno još radikalnije rezanje potrošnje.

No, oporba je dosta kritična prema mjerama koje je Vlada objavila. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor ocijenila je kako su smjernice za izradu ovogodišnjeg proračuna loš start, koji ne obećava ništa dobro.

Ivan Šuker (HDZ) je poručio kako slijedi najveći socijalni udar na hrvatske građane, ističući: “Ništa novo, već viđena priča, samo drugačiji svirači i teško hrvatskim građanima.”

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je kako mu je sada jasno da ova Vlada krizu pokušava riješiti na leđima srednjeg sloja, a ne bogatih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*