Hrvatska za Hrvate u BiH godišnje izdvaja 74 milijuna kuna

U sklopu projekta “Vi pitate, oni odgovaraju”, koji je pokrenuo na Facebooku, Tportal je objavio odgovor na pitanje koliko novca Hrvatska izdvaja za Hrvate u Bosni i Hercegovini. Taj zanimljiv tekst prenosimo u cijelosti, uz tek jednu malu intervenciju, objašnjenu u zagradi:

Hrvatska će u 2012. godini (u originalnom tesktu stoji 2011., ali je očigledno riječ o pogrešci, op. ur.) za Hrvate u Bosni i Hercegovini (BiH) izdvojiti oko 74 milijuna kuna. Sličan iznos nalazi se u projekcijama proračuna i za iduće dvije godina. Izdvajanja za Hrvate u Bosni i Hercegovini u tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća često su bila metom kritika javnosti zbog netransparentnosti, ali i (pre)velikih sredstava koja su se slala, prvenstveno u zapadnu Hercegovinu. Nakon političkim promjena u Hrvatskoj i takozvanog procesa detuđmanizacije Hrvati iz BiH su gotovo napušteni, a iz Hrvatske u BiH novci su odlazili za djelovanje kulturno-umjetničkih društva.

Nakon što je u Hrvatskom saboru donesen Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan domovine, novac bi se trebao ulagati u projekte vezane uz obrazovanje, zdravstvo i gospodarstvo. Hrvatski premijer Zoran Milanović prilikom nedavnog posjeta Bosni i Hercegovini izjavio je da će nastaviti dobre projekte bivše vlade spomenuvši ulaganja u bolnice i sveučilišta, ali je istaknuo da se novac neće rasipati. Premijer Milanović je primijetio da je pomoć koja je odlazila Hrvatima u BiH previše bila raspršena. Također bi kontrola nad tim sredstvima trebala biti stroža.

Za zastupnika dijaspore u Hrvatskom saboru Milijana Brkića od brojki je važnija svrha potpore. ‘Ona je do sada bila previše humanitarnog karaktera ili je bila raspršena na mnoštvo sitnih kulturnih projekata. Trebamo više strateških projekata koji potiču razvoj, zapošljavanje ili ostaju trajna vrijednost kao bolnice, sveučilišne zgrade, škole i starački domovi’, mišljenja je Brkić. On kaže da moramo znati da su hrvatska područja u BiH najznačajnije hrvatsko izvozno tržište, pa na ovaj način samo vraćamo dio onoga što smo tamo zaradili.

Prema stavkama iz hrvatskog proračuna za 2012. godinu, polovica od 74 milijuna kuna otpada na obaveze Hrvatske prema međunarodnim sporazumima s BiH. Od ostaloga Hrvatska izdvaja sredstva za otplatu kredita za Sveučilište u Mostaru i pomoć zdravstvenim ustanovama u BiH, ali skrbi i za prognanike u BiH. Od društava s hrvatskim predznakom možemo izdvojiti potporu od milijun kuna Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Pomoć hrvatskoj dijaspori, dakle, regulirana je i novim Zakonom o odnosima Hrvatske s Hrvatima izvan domovine. Po tom zakonu formiran je Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Novim zakonskim rješenjem predviđeno je, u suradnji s nadležnim tijelima, udrugama i gospodarskim subjektima Hrvata u BiH, financiranje programa mikrokreditiranja obiteljskih gospodarstava i obrta te jamstveni fond za osiguranje kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva za razvojne projekte u Bosni i Hercegovini.

1 Comment

  1. DALI IKOGA INTERESIRA POVRATAK HRVATA U POSAVINU I RS. Procenat obnove i povratka je ispod 5%, dok istovremeno u RH obnova za Srbe je preko 95%, a njihovi političari inzistiraju da se taj proces upotpunosti dovrši.
    Jesu li Hrvati Posavljaci još jednom izdani, radi li se samo o deklarativnoj priči o obnovi i povratku. Hrvatski političari, ma gdje bili, trebali bi ovaj problem dići na najviši nivo. Inače, Bos. Posavina ostati će “očišćena” od Hrvata za sva vremana!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*