Hrvatska završila pregovore o članstvu u EU

Hrvatska je danas, zadnji dan mađarskog predsjedništva EU-om, zatvorila zadnja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore čime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini Hrvatska je zatvorila pregovore u poglavljima Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio je potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, a europsko mađarski šef diplomacije Janos Martonyi.

“Želim čestitati Hrvatskoj, budućoj 28. članici Unije”, rekao je Martonyi na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je uslijedila nakon pristupne konferencije.

On je izrazio nadu da će pristupni ugovor biti potpisan do kraja poljskog predsjedanja EU-om koje počinje u petak, te također da će Hrvatska postati punopravna članica EU-a 1. srpnja 2013., kao što kaže i indikativni datum ulaska.

Ministar Jandroković uputio je zahvalu na kontinuiranoj potpori i intenzivnom radu svim zemljama članicama Europske unije i drugim sudionicima procesa hrvatskog priključenja Europskoj uniji, a posebice trenutno predsjedavajućem Vijećem ministara Unije, ministru vanjskih poslova Republike Mađarske János Martonyju, te povjereniku Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefanu Füleu i njegovom timu, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija. Čestitke je uputio i hrvatskom pregovaračkom timu te cjelokupnoj pregovaračkoj strukturi na predanom dosadašnjem radu.

Istaknuo je kako je Republika Hrvatska u proteklim godinama pokazala kako se izniman trud i rad uložen u provođenje reformi te ispunjavanju mjerila na kraju itekako isplati, a završetkom pregovora ujedno je na najbolji mogući način obilježena i 20. godišnjica hrvatske samostalnosti i neovisnosti.

Suočena s novom i strožom metodologijom pregovora, Hrvatska je ulagala velike napore i resurse kako bi ispunila zahtjevna mjerila i obveze, kazao je ministar Jandroković. U opsežnome poslu koji je iza nas, najviše napora i snage uloženo je u ispunjavanje mjerila u dva poglavlja koja su danas zatvorena – Tržišno natjecanje te Pravosuđe i temeljna ljudska prava. Provedene reforme, ne samo u tim poglavljima, već kroz cijeli proces pregovora, učinili su život hrvatskih građanki i građana boljim i kvalitetnijim i to je zasigurno najveći uspjeh, kazao je ministar.

Poručio je pritom kako će Republika Hrvatska i nadalje biti odlučna i predana u usvajanju europskih standarda te u prilagođavanju domaćeg zakonodavstva europskome. Istaknuvši kako posao na provođenju reformi neće prestati današnjim zatvaranjem posljednjih poglavlja već će se nastaviti, izrazio je uvjerenje kako će na taj način Hrvatska 1. srpnja 2013. godine u Europsku uniju ući kao potpuno spremna i vjerodostojna 28. članica.

U idućem razdoblju prioritet će biti i rad na Ugovoru u pristupanju, te izrazio nadu u njegovo potpisivanje tijekom narednog poljskog predsjedanja Europskom unijom kako bi proces ratifikacije u državama članicama mogao otpočeti prije kraja ove godine.

Poručio je također kako će Hrvatska i kao punopravna članica Europske unije doprinositi kontinuiranom uspjehu europskog projekta mira, sigurnosti i prosperiteta, te dodao kako će hrvatsko članstvo u Uniji zasigurno kreirati povijesni trenutak, ne samo u regiji jugoistočne Europe, već i stvaranjem europske perspektive zemljama tog područja.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*