Štefan Füle: Hrvatska je završila pregovore!

Europska komisija završila je svoj dio posla u pregovorima s Hrvatskom i preporučit će članicama Europske unije da i službeno zaključe pregovore, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

“Postajanje članicom Europske unije nije samo ekonomoski ili socijalni probitak, to je osjećaj pripadanja europskoj obitelji koja se temelji na miru, stabilnosti i napretku. Moja poruka za zemlju koja se uzdigla iz rata i koja će uskoro slaviti 20. obljetnicu nezavisnosti je iskrena i čista – radujem se što ću vam čestitati na članstvu kao 28. članici Europske unije“, rekao je Füle.

“Što se tiče Komisije, naš posao je završen, a sada je na zemljama članicama EU da da naprave posljednju procjenu pregovora i odluče mogu li pregovori biti službeno zaključeni i krenuti s potpisivanjem. Sigurni smo da će se to dogoditi, jer su pregovori bili temeljiti i sadržajni”, optimističan je Füle.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso iz Moskve nazvao predsjednicu hrvatske vlade Jadranku Kosor, koja boravi u Londonu, i osobno joj čestitao na povijesnome danu, kada je Europska komisija ministarskom Vijeću EU predložila zatvaranje hrvatskih pregovora, priopćeno je iz hrvatske vlade.

Barroso je, prema priopćenju, pritom posebno istaknuo premijerkin osobiti doprinos zatvaranju pregovora. Predsjednica hrvatske vlade zahvalila je Barrosu, ali i Europskoj komisiji koja je prepoznala sve napore hrvatske vlade i rezultate koje je Hrvatska postigla tijekom procesa pregovora.

Europska komisija je u petak predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija, priopćio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi.

“Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju. Europska komisija je upravo predložila Vijeću EU-a zatvaranje četiri posljednja poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU-u kako 28. članica od 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija”, kaže se u Barrosovoj izjavi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*