Hrvatske i bošnjačke stranke postigle dogovor o uspostavi vlasti u HNŽ

Čelnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dva HDZ-a, te SDP-a BiH i SDA iz Hercegovačko-neretvanske županije usuglasili su na sastanku u petak u Mostaru da se potkraj mjeseca izabere čelništvo skupštine, te potvrdi mandatar za sastav vlade, skoro jedanaest mjeseci nakon održanih općih izbora u BiH, potvrdili su sudionici razgovora.

Kandidat HDZ-a BiH za mandatara za sastav nove vlade HNŽ-a Denis Lasić rekao je da je postignut djelomičan dogovor oko raspodjele ministarskih mjesta u budućoj vladi.

“O resorima smo počeli razgovore, no ništa precizno nismo dogovorili. Sporna su ministarstva obrazovanja i zdravstva”, rekao je Lasić. Po njegovim riječima, hrvatskome političkom bloku kojeg čine HDZ BiH i HDZ 1990. pripast će mjesto premijera i pet ministarstava, dok će SDP BiH i SDA podijeliti po tri ministarska resora u budućoj vladi.

Kandidat za mandatara odbacio je mogućnost da HSP BiH, koji je dio vladajuće većine sa SDP-om i SDA u Federaciji BiH, pripadne ministarsko mjesto u HNŽ-u gdje u skupštini imaju tek jednoga od 30 zastupnika.

“HSP nije dio ove priče. Oni neće biti dio parlamentarne većine u županiji i uopće neće biti dio vlasti”, objasnio je Lasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*