Hrvatske i srpske stranke ne žele Lagumdžiju na čelu Vijeća ministara

Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini, sukladno rezultatima izbora održanih 3. listopada bit će izuzetno komplicirano. Po nekim procjenama, lako se može dogoditi da BiH novu vladu ne dobije prije Nove godine.

Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija bit će kandidat ove stranke za mandatara Vijeća ministara BiH, za što, prema prvim reakcijama, nema potporu stranaka koje su dobile najveću podršku birača u većinski srpskim i hrvatskim dijelovima zemlje.

Pravilo rotacije

Damir Hadžić, šef Izbornog stožera SDP BiH izjavio je kako je Lagumdžija njihov kandidat za mandatara Vijeće ministara, jer tvrdi da je ta stranka na izborima  osvojila najviše mandata u Zastupničkom domu državnog parlamenta.

Na novinarsko podsjećanje kako je do sada bilo pravilo nacionalne rotacije na čelu Vijeća ministara, te da bi tu funkciju sada trebalo da obavlja Hrvat, Hadžić je kazao da se oni ne drže nepisanih pravila nego slova Ustava i zakona.

– Kao stranka koja je osvojila devet mandata u bh. parlamentu, imamo pravo da predložimo mandatara Vijeća ministara. Na osnovu toga delegiramo mandatara koji je predstavnik svih građana BiH. Imamo pravo na to, a vidjet ćemo hoće li tako i biti, rekao je Hadžić.

Mandatara Vijeća ministara bira Predsjedništvo BiH, a prema izbornim rezultatima, izvjesno je da je jedan od članova kolektivnog šefa države kadar SDP-a Željko Komšić, uz Bakira Izetbegovića iz SDA, i Nebojšu Radmanovića iz SNSD-a.

HDZ želi poziciju mandatara

Mate Franjičević iz HDZ BiH izjavio je za Nezavisne da mjesto mandatara pripada kandidatu HDZ-a BiH, ustvrdivši kako je ta stranka legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

“HDZ BiH nije osvojio najveći broj mandata, ali s obzirom na to da imamo najmanje glasačko tijelo, dobili smo veću podršku u odnosu na 2006. godinu. Do sada je važio princip rotacije i ne vidim zbog čega bi se to sada mijenjalo kada je red došao na predstavnika Hrvata”, kazao je Franjičević.

Predstavnici stranaka iz RS koje su osvojile mandate u bh. parlamentu također tvrde da bi, prema ranijoj praksi, mandatar trebalo bit Hrvat.

“Veoma neozbiljno je to što čini Lagumdžija, jer je dobro poznato da bi u narednom sazivu mjesto predsjedavajućeg trebalo da pripadne Hrvatima. On pokazuje osionost koja mu je svojstvena i misli da može sam urediti odnose u BiH, ali ga treba stalno podsjećati da se bilo kakva vlast i bilo što na razini BiH ne može praviti bez SNSD-a”, kazala je Dušanka Majkić, kandidat SNSD-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, te podsjetila da Lagumdžija neće dobiti podršku iz RS.

Mirko Okolić, kandidat SDS-a za Zastupnički dom, tvrdi da broj glasova osvojen na općim izborima održanim u nedjelju ne bi trebalo da ruši dogovor o nacionalnoj rotaciji.

“Ako to bude tako, onda će postojeći Vijeća ministara ostati još veoma dugo, jer nema temelja da Lagumdžija bude predsjedajući. SDS će se zalagati da bude poštovan princip nacionalne rotacije, ali još nemamo konkretan stav, jer ne znamo hoćemo li biti u vlasti ili opoziciji”, rekao je Okolić.

Šemsudin Mehmedović, potpredsjednik SDA, kaže da će se tijela stranke u četvrtak izjašnjavati o izbornim rezultatima, a time i o mogućem mandataru.

“Do sada nismo razgovarali na tu temu. Ne znam za Lagumdžijinu kandidaturu, ali otkud znate, možda se čovjek osjeća kao Hrvat, ne treba mu uskraćivati to pravo”, našalio se Mehmedović.

Za SNSD Lagumdžijina stranka nije poželjan partner

Igor Radojičić, član Izvršnog odbora SNSD-a, kazao je da je SNSD potpuno nezaobilazan za formiranje vlasti na razini BiH, te da SDP za njih nije poželjan partner.

“Kod formiranja saziva Vijeća ministara treba poštovati sustav rotacije. U prethodnom sazivu bio je Bošnjak iz FBiH, u ovom sazivu bio je Srbin iz RS i smatramo da, uvažavajući konstitutivnost naroda, sljedeći predsjedavajući treba da bude iz reda hrvatskog naroda. Ako to stranke iz FBiH ne prihvaćaju, SNSD kao najjača politička stranka u BiH može ponuditi mandatara i ovaj put”, dodao je Radojičić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*