Hrvatski alpinist Emil Gluhak poginuo u talijanskim Alpama

U talijanskim Alpama smrtno je stradao 53-godišnji hrvatski alpinist Emil Gluhak, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Varaždin.

Nesreća se dogodila jučer oko 16 sati, prilikom uspona na planini Montaž (Jof di Montasio, 2753 m) kada se, tijekom uspona po smjeru Via di Dogna, odlomio se kamen te je hrvatski alpinist Gluhak pao 300 metara u dolinu, stoji u priopćenju objavljenom na web na stranici HGSS-a.

Zajedno Emilom Gluhakom penjao se i i Z. I. iz Varaždina koji je vidio pad i obavjestio HGSS, nakon čega je posredstvom talijanskih i slovenskih kolega pokrenuta akcija potrage i spašavanja.

Talijanske kolege su vrlo brzo pokrenule helikoptersku akciju, no na žalost Emil nije preživio ovaj teški pad. Emil Gluhak bio je vrlo iskusan alpinist, a do nesreće je vjerojatno došlo zbog krušljvosti stijene i odrona uporišta, priopćio je HGSS.

Jof di Montasio nalazi se u Zapadnim Julijskim Alpama i drugi je po visini vrh u Julujskim Alpama. Nalazi se na talijanskoj strani blizu grance Slovenije i Italije. Uspon (smjer Via di Dogna) je ocjenjen ocjenom II-III teškoće, ali je vrlo zahtjevan zbog svoje dužine i najdulji je smjer u Julijskim Alpama (dužina stijene oko 1400 metara). Penje se u stilu “ferate” pojedinačno i ne u klasičnim alpinističkim navezama kada su dvoje ili više alpinista međusobno navezani užetom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*