Hrvatski apsurdi: u inozemstvu vegeta 40 posto jeftinija

Prosječna cijena kilograma Podravkine vegete na stranim je tržištima čak 40 posto niža nego u Hrvatskoj, pokazuju prodajne analize koprivničke kompanije za prvi kvartal ove godine. Prema financijskoj i količinskoj analizi prodaje vegete u prva tri mjeseca, kilogram Podravkina ‘sipkog zlata’ u Hrvatskoj je u prosjeku stajao blizu 36 kuna, a na drugim tržištima oko 22 kune, bez PDV-a i sličnog poreza u inozemstvu, piše Jutarnji list.

U prva tri mjeseca ove godine Podravka je izvezla 5140 tona vegete, dok je u istom razdoblju na domaćem tržištu prodano je 560 tona. Te solidne brojke kvari usporedba s prošlogodišnjim rezultatima. Tako je na tržištu Hrvatske vegete prodalo otprilike 2 posto manje nego lani, ali je istovremeno ostvaren financijski rast prodaje od čak 8 posto.

Čarobna formula zovese – drastično povećanje cijene. Dok je u prva tri lanjska mjeseca kilogram vegete u Hrvatskoj u prosjeku stajao 32,5 kune, ove se godine za kilogram mora izdvojiti blizu 36 kuna. Bez PDV-a, naravno, a potrošača u Konzumu, primjerice, kilogram vegete plaća 46 kuna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*