Hrvatski BDP pao za 1,9 posto, Linić kaže da su za to krivi privatnici

Prema danas objavljenoj procjeni Državni zavod za statistiku, u trećem kvartalu Hrvatska bilježi pad BDP-a od 1,9 posto, što je četvrto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo pada.

BDP je u prvom tromjesečju ove godine pao za 1,3 posto u odnosu na prvi lanjski kvartal, u drugom je pad iznosio 2,2 posto, a u trećem pad iznosi 1,9 posto.

Ministar financija Slavko Linić ocijenio je danas da je pad BDP-a u trećem tromjesečju od 1,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje opasan pad, a odgovornim za taj pad ponajviše drži realni sektor gospodarstva koji nema vlastite ideje i programe te u prevelikoj mjeri ovisi o državi, dok je za potpredsjednika Vlade i ministra regionalnog razvoja i fondova EU Branka Grčića najnoviji pad BDP objektivno očekivan.

Ocjenjujući da se radi o opasnom padu BDP-a, Linić je rekao da je realni sektor propustio priliku koju mu je Vlada dala smanjivanjem poreznih i neporeznih nameta i osiguravanjem ogromnih likvidnih bankovnih sredstava.

Realni sektor jedino čeka državne investicije i o njima ovisi, a ako ne radi za državu, nema dovoljno hrabrosti, rekao je Linić koji je u izjavi novinarima nakon konferencije “Financijsko upravljanje i praktični aspekti pristupanja EU” komentirao najnovije statističke podatke o padu BDP-a.

Država je, kaže, privatnom sektoru jasno poručila da ga treba u realizaciji javnih investicija u područjima kao što su energetika i turizam.

Gdje su ti poduzetnici, pita se Linić te dodaje da je za njega najveće razočarenje pasivnost realnog sektora.

Istodobno, dodaje, državni činovnici pa i sami ministri posvećuju enormno puno vremena ne bi li pomogli tvrtkama iz privatnog sektora u njihovom restrukturiranju.

“Jednostavno, mi nemamo poslovnog sektora i trebat će uložiti puno novca i u njegovo restrukturiranje”, kazao je Linić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*