Hrvatski biskupi kritizirali Vladu: Važni zakoni usvajaju se bez javne rasprave

Komisija Hrvatske biskupske konferencije “Iustitia et pax” pozvala je danas Vladu i Sabor da otvore javni prostor za temeljitu i argumentiranu raspravu umjesto da se, ističe, u ovim prijelomnim trenutcima hrvatskog društva zakonska rješenja od vitalne važnosti za pojedince i hrvatsko društvo u cjelini donose po hitnom postupku.

Komisija “Iustitia et pax” u priopćenju navodi da je pod predsjedanjem svoga predsjednika, biskupa Vlade Košića, jučer u Sisku održala sjednicu i usvojila izjavu u kojoj s velikom zabrinutošću primjećuje da se prijedlozi zakonskih rješenja od vitalne važnosti za pojedince, obitelj i cijelo društvo najavljuju i šalju po hitnom postupku.

“Međutim, upravo ti zakoni po svojoj naravi traže široku, temeljitu i argumentiranu javnu raspravu kao i traženje konsenzusa kao puta nalaženja najboljih zakonskih rješenja i izlaska iz krize”, upozoravaju u Komisiji.

Ističu da ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput onog o medicinskoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, tek nekoliko dana nalaze u javnoj raspravi te se njihovo donošenje predlaže po hitnom postupku.

Pritom se, dodaju, u javnosti na neprimjeren način stvara dojam kako su prijedlozi ovih važnih zakonskih rješenja ne samo u skladu sa zakonima Europske unije, nego da upravo takva Unija i traži.

“Treba jasno reći javnosti da u većini područja koja ovi zakoni reguliraju ne postoji, osim određenih preporuka, obvezatno zakonsko rješenje Europske unije, niti se ono traži. Svaka članica EU ima pravo tražiti na tim područjima najbolja i najprimjerenija zakonska rješenja koja poštujući temeljna ljudska prava i slobode poštuju i moralnu i etičku tradiciju i kulturu određenog društva te viziju osobe i društva koja iz takvih načela proizlazi”, kažu u Komisiji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*