Hrvatski blok Čovića i Ljubića pred raspadom zbog “raspodjele fotelja”

Izborom Vilima Primorca za direktora HT Mostar, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izigrao je dogovor s predsjednikom HDZ 1990. Božom Ljubićem i opasno ugrozio opstanak koalicije dva HDZ-a, tvdi sugovornik Dnevnik.ba blizak vrhu HDZ 1990.

– Božo je na sastancima s Čovom inzistirao da se razgovara isključivo o rješenjima od nacionalnih interesa, tipa ustavne reforme, način federalizacije BiH i uspostave administrativno teritorijalne jedinice s hrvatskom većinom. Čović je to prihvatio i razgovaralo se samo o tome, pojašnjava izvor kronologiju sastanaka Čovića i Ljubića.

Raspodjela fotelja

Nakon nekoliko sastanaka, kao što je poznato, dvojice čelnika potpisan je koalicijski sporazum u kojem su se dvije stranke obvezale kako će se u procesu ustavnih promijena zalagati za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom,  izmijenu izbornog zakona, te zajednički koalirati u izvršnoj vlasti na svim razinama.

U jednom od posljednjih susreta pokrenulo se pitanje pozicioniranja funkcija, žargonski rečeno “raspodjele fotelja”.

Prije sjednice Federalne vlade HDZ BiH je inzistirao da Vlada povuče suglasnost za izbor (Stipe) Prlića na čelnu funkciju u HT Mostar, što su čelnici HDZ1990. odbili, rekavši da trenutno postoje veći problemi o kojima je potrebno raspravljati, pa se ostalo na tome. Bez obzira na to, ministar financija i federalni dopremijer Vjekoslav Bevanda svejedno je, mimo dogovora, potegao to pitanje na sjednici Vlade F BiH.

– U jednom od kasnijih neformalnih razgovora, Ljubić je instistirao na razgovoru o rješenjima za provedbu ustavnih reformi, prije fotelja, a Čović je inzistirao na foteljama. Budući da je ranije dogovorena sjednica Nadzornog odbora HT-a gdje bi se trebao usvajati plan poslovanja, a između ostalog i odlučiti o funkcijama unutar poduzeća, prije svih predsjednika Uprave, Čović je potegao i pitanje imenovanja predsjednika Uprave, rekavši da je on protiv Prlića. Ljubić mu je odgovorio da on nije izričito za Prlića, ali je protiv Primorca (Vilima, op.aut) jer bi to značilo srozavanje poduzeća (budući da Primorac nikad nije radio u poslovima djelatnosti poduzeća, a i visokopozicionirani je stranački kadar), te bi značilo davanje te tvrtke u ruke T-HT-a iz Zagreba. Ljubić je također, kazao da bi Primorčevo imenovanje samo došlo kao šlag na tortu SDP-u i ostalima koji govore da je njihov Sporazum samo radi fotelja. Na tome se ostalo, kaže izvor.

Treba podsjetiti kako su se na natječaj za izbor direktora odnosno predsjednika Uprave prijavili Vilim Primorac, Željko Gugić, Ivan Zovko,…

Kasnije su, kaže izvor, iz kuloara HDZ-a BiH procurile informacije i upiti, ne od Čovića, nego od nekih niže rangiranih dužnosnika, bi li Devedesetka imala išta protiv Željka Gugića, dosadašnjeg direktora HP-a i Ivana Zovke, dosadašnjeg direktora financija HT-a Mostar. Iz Devedesetke su odgovorili kako o Gugiću nedovoljno znaju, a kako Zovku poznaju i smatraju ga dobrim kadrom. Uz ovo, rečeno je da bude onaj tko najbolje odgovara uvjetima natječaja. Samim tim, Primorac ne bi mogao proći jer je kao zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa s inozemstvom BiH u sukobu interesa. Na tome je ostalo. Na kraju je dogovoreno  da se ta točka povuče s dnevnog reda Nadzornog odbora HT-a.

No, umjesto toga Nadzorni odbor izabrao je Vilima Primorca za direktora HT Mostar, čime je Čović, preko svojih kadrova u NO HT Mostar izigrao dogovor s liderom Devedesetke, što je izazvalo opću konsternaciju u vodstvu HDZ 1990.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić smatra se  izdanim od strane HDZ BiH, prvenstveno Čovića. Svojim suradnicima jutros je, kako kaže sugovornik Dnevnik.ba doslovno rekao: “Dakle, mi odbili mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, a on sj..a svu koncepciju radi jedne direktorske fotelje, i to čije”. Ljubića je još više razljutilo jutrošnje priopćenje, iz HDZ BiH da je Primorac plod dogovora, što je apsolutna neistina, kaže naš izvor.

Podsjetimo da je Vilim Primorac uz Stipu Marića bio ključni čovjek za prevođenje mostarskih organizacija HDZ1990, pod krinkom ujedinjenja dviju stranaka u Čovićev HDZ BiH, što je vjerojatno dodatan razlog da Devedesetki bude apsolutno neprihvatljiv na dužnosti direktora HT Mostar.

Može li se održati koalicija?

Nakon što su nedavno u povodu dana Sveučilišta u Mostaru  na svečanost pozvani samo dužnosnici HDZ BiH, te im dodijeljena priznaja Sveučilišta, u vodstvu HDZ 1990. zaprijetili su kako se koalicija tako neće moći održati, da je nedopustivo da se Sveučilište pretvara u stranačku organizaciju HDZ BiH,nakon čega je uslijedio novi sastanak čelnika dviju stranaka. Stvar je izglađena, ali čini se samo na kratko.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ BiH, Dnevnik.ba, pak, saznaje, kako je sve to “odradila Primorčevaq ekipa iza leđa Dragana Čovića” To smo rekli i njima u Devedesetki, kazao je sugovornik Dnevnik.ba blizak predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću, no u Devedesetki ne vjeruju u tu priču..

Brod zvani “hrvatski blok” opsano je poljuljan, a hoće li se održati znat će se narednih dana, ili tjedana.

Podsjetimo, i da je predsjednik HDZ 1990. Božo Ljubić u nekoliko navrata ponovio kako stranka koju predvodi može sudjelovati u vlasti samo u sklopu većinskog legitimiteta, drugim riječima s HDZ BiH, te da je jedina alternativa tomu odlazak u oporbu. Drugim riječima, ostane li Ljubić dosljedan svojim stavovima, ukoliko posljednji slučaj, oko izbora direktora HT bude kap koja će preliti čašu, odnosno ukoliko odluči raskinuti koaliciju s HDZ BiH, onda će njegova stranka ići u oprbu.

Priopćenje HDZ 1990

HDZ 1990 sinoć je objavio sinoć priopćenje u kojem „kategorički odbacuje i osuđuje nelegalan „izbor“ predsjednika Uprave HT Mostar u osobi Vilima Primorca od strane Nadzornog odbora Kompanije na sjednici održanoj 20. prosinca 2010., iz sljedećih razloga:

1.    Nadzorni odbor je birao drugu osobu za predsjednika Uprave iako je na snazi suglasnost većinskog vlasnika Vlade Federacije na reizbor ranijeg predsjednika uprave Stipe Prlića.

2.    Prema našim informacijama „izbor“ je vršen elektroničkm putem bez statutarno potrebitog kvoruma na sjednici.

3.    Gosp. Vilim Primorac je u sukobu interesa iz dva razloga.
a)    Kao zamjenik ministra u Vijeću ministara ne može  kandidirati niti biti biran u upravne organe najmanje pola godine nakon završenog mandata, a on je još uvijek zamjenik ministra;  i
b)    Vilim Primorac je član Predsjedništva političke stranke HDZ BiH
Zbog ovih nezakonitosti u izboru HDZ 1990 traži od Vlade Federacije BiH da ne potvrdi ovaj izbor.

Nadalje, s obzirom na to da ima indicija da iza ovog izbora stoji politika HDZ BiH, tražimo da se HDZ BiH očituje o ovom postupku Nadzornog odbora, posebno u svjetlu Sporazuma o zajedničkom poslijeizbornom djelovanju naše dvije stranke.

Naime, HDZ 1990 ostaje u partnerstvu sa svima koji se bore za obranu hrvatskog političkog subjektiviteta, međutim, ne pristajemo da se kišobranom ove borbe pokrivaju nezakonitosti pa makar tko god ih činio.

Ovom prigodom želimo naglasiti da  informacija u nekim medijima o tome da je izbor Vilim Primorca rezultat dogovora vodstva HDZ 1990 i HDZ BiH nije istinita. Dogovora o tome nije bilo, stoji u priopćenju HDZ 1990.

4 Comments

  1. Kriminalac ostaje kriminalac,radi fotelje izdaje Božu Ljubića i to ne prvi put….hvala ali sa tim kriminalcem mi nećemo u koaliciju..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*