Hrvatski branitelj Veljko Marić u Beogradu pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora

Razvojačeni hrvatski branitelj Veljko Marić u Beogradu je pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva civila u Hrvatskoj 1991. godine, prenosi Press. Prizivni je sud time potvrdio prvostupanjsku presudu Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Marić je osuđen jer je kao pripadnik 77. samostalnog bataljona Grubišno Polje tijekom “čišćenja” sela Rastovac 31. listopada 1991. godine uniformiran i naoružan ušao u kuću Petra Slijepčevića i u njega ispalio više hitaca iz automatske puške, i to ispred njegove supruge Ane.

Podsjetimo, Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu nepravomoćno je osudio hrvatskog branitelja Veljka Marića na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića tijekom operacije “Otkos” u rujnu i listopadu 1991. godine.

U obrazloženju prvostupanjske presude sudsko vijeće kazalo je kako je nedvojbeno utvrđeno da je Marić počinio kazneno djelo. No, tu nedvojbenost nisu potkrijepili s previše dokaza, a čak niti Ana Slijepčević, supruga ubijenog koja je svjedočila ovom umorstvu, nije identificirala Marića . Pored toga, Marića je teretio samo jedan svjedok, Darko Černi, pripadnik Narodne zaštite, koji je svjedočio da je vidio Marića kako ulazi u kuću obitelji Slijepčević i ubija čovjeka. No, svi drugi svjedoci ustvardili su kako Marić čak nije niti sudjelovao u operativnom dijelu akcije “Otkos” .

Naime, taj dio sektora pokrivao je 57. samostalni bataljun, a Marić je bio pripadnik Vojne policije, koja nije bila pod tom postrojbom. U svojim iskazima Marić je ustvrio kako ga Černi tereti zato što je imao s njime okapanja još tih godina. Marić je tvrdio da je Černi bio dezerter te su zbog toga bili u sukobu .

Ana Slijepčević, koja je jedina mogla identificirati počinitelja, svjedočila je na sudu u Bjelovaru, jer zbog svoje bolesti nije mogla putovati u Beograd. Ustvrdila je da se ne sjeća kako je počinitelj izgledao, pa nije mogla niti potvrditi ili negirati da je Marić ubojica.

Što se tiče samih fizičkih dokaza, medicinski vještak je na sudu u Beogradu ustvrdio kako obzirom na protok vremena ne može potvrditi čak niti je li Slijepčević ubijen vatrenim oružjem. Ipak, sud je zaključio kako je Černijevo svjedočenje bilo dovoljno da se nepobitno potvrdi da je Marić kriv.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*