Hrvatski branitelji traže objavu registra ratnih profitera i boraca NOB-a

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR), priopćila je utorak da podržava objavu registra hrvatskih branitelja, što će, prema riječima novog ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, biti prva zadaća njegova ministarstva, tim prije što se istinski i časni branitelji uistinu nemaju čega bojati ili sramiti.

Ako se već kreće u objavu popisa hrvatskih branitelja, onda se u isto vrijeme, dakle zajedno s tim popisom, treba i mora objaviti popis svih dezertera, pa i izdajica iz vremena Domovinskoga rata, baš kao i popis još živih boraca NOB-a, jer i među njima je možebitno bilo onih koji nisu zaslužili da budu na popisu boraca, niti da desetljećima primaju naknade i mirovine, dodaje se u priopćenju.

»Matić dobro kaže da njega ne zanima jesu li Janko ili Marko bili branitelji ili nisu, nego to zanima institucije MUP, Uskok i DORH«, navodi se. Te institucije, slažemo se, itekako treba zanimati registar branitelja, ali još bi ih više i prije trebalo zanimati tko se nije odazvao u hrvatski Domovinski rat, a po Ustavu je to bio dužan učiniti i do danas nije bio kažnjen, ističe UBIUDR.

U priopćenju predlažu novom ministru branitelja da se zauzme i za objavu »registra ratnih profitera«, jer je nemoguće da tih i takvih ljudi nije bilo u vrijeme rata, već samo »nečasnih« branitelja. Ako se isključivo objavi registar hrvatskih branitelja, onda ćemo doći u situaciju da ćemo se sljedećih godina ponovo sporiti oko toga tko jest, a tko nije bio u hrvatskom Domovinskome ratu, a zapostavit će se oni koji su već odavna trebali odgovarati za izdaju, dezerterstvo i ratno profiterstvo, što je mnogo veći zločin od toga tko jest, a tko nije bio hrvatski branitelj, stoji u priopćenju koje je potpisao Mladen Pavković, predsjednik UBIUDR-a.

Izvor: Vjesnik, Zagreb

1 Comment

 1. Koliku mirovinu ima JNA đeneral u Hrvatskoj mirovini Andrija Rašeta?

  Poštovani!

  Čitam da Republika Hrvatska dodjeljuje mirovine JNA oficirima koji su rođeni u SR Hrvatskoj. Prošla abolicija, pa sukcesija Jugoslavenske imovine, gdje je Hrvatska delegacija odmah potpisala da mi plaćamo mirovine JNA oficirima rođenim u Hrvatskoj iako su oni uplačivali u beogradski mirovinski fond. Uključujući i aktivne učesnike balvan revolucije, četnike i četničke vojvode. Njih nitko ne proziva i ne prebrojava.
  Ukupni iznos mirovina JNA osoblja je 414.000.000 Hrvatskih kuna. Znatan dio toga novca odlazi preko granice, na divlji istok.
  Slušam naše gasterbajtere da se u Njemačkoj drugi iznos mirovine isplačuje ako živiš u Njemačkoj a drugi ako živiš van iste, u Australiji uopće ne daju mirovine van države. Mi to nemamo. Pa potičem naše Saborske zastupnike, lijeve i desne da donesu jedan takav Zakon.
  Nisu iste cijene kruha i režija u Kozarskoj Dubici, Puli ili Zagrebu.
  Pamtim i kako je vrla hrvatska administracija u podjeli braniteljskih udjela malo se zabunila pa je u branitelje uvrstila i jugoslavenske milicajce, buduče Martičevce, u periodu 1990 do odlaska iz hrvatske policije 1991, kad se dan računao osam bodova. Jedino ne pamtim da je netko za to odgovarao, zapravo ne znam ni dali je spisak kvalitetno pročišćen.
  Nisam uspio otkriti kolike su mirovine raspoređene po činovima, konkretno koliku mirovinu ima đeneral Andrija Rašeta, jer i on je dobio Hrvatsku Domovnicu i mirovinu, nadam se ne i zaostatke, terenske dodatke i otpremninu. General Imra Agotić je javno prigovarao protiv toga da on i Rašeta imaju podjednake mirovine i nestao iz medija.
  Po meni svaka Kuna koju dobije je previše, a da ima mirovinu veću od bilo kojeg Hrvatskog branitelja je jednostavno umobolesno, kako on tako i svi ostali JNA oficiri.
  Znam da se potpisano mora ispoštovati ali iznosi tih mirovina nisu precizirani pa predlažem da im se oduzmu činovi i mirovine smanje na socijalni minimalac jer ne vidim niti jedan razlog da kapetan ili general JNA ima veću mirovinu od Hrvatske čistaćice, koje su cijeli život uljepšavale Lijepu našu a ne je nagrđivali kao gore spomenuti.

  Vaš hrvatski branitelj ing. Krešimir Cvitković

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*