Hrvatski će jezik biti 24. službeni jezik Europske unije

Hrvatski će jezik biti 24. službeni jezik Europske unije (EU) i kao takav ravnopravan sa svim ostalim jezicima pa nije moguće njegovo “utapanje” u slične slavenske jezike, suglasni su predstavnici struke i politike, odnosno Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) i dvaju minstarstava – znanosti, obrazovanja i sporta te kulture.

Govoreći za Hinu o položaju hrvatskog jezika u EU, u kontekstu Međunarodnoga dana materinskoga jezika koji se obilježava 21. veljače, v. d. ravnatelja IHJJ-a Nada Vajs Vinja ističe da je zauzimanje za hrvatski jezik trajna usmjerenost Instituta i podsjeća na intenzivnu suradnju s prevodilačkim uredom u Bruxellesu gdje su tijekom siječnja ove godine stručnjaci toga instituta održali nekoliko jezičnih i terminoloških radionica na poziv ureda Task Force Pre-Accession Croatia.

Dodaje da je Institut, pod uredništvom Maje Bratanić i u suizdavaštvu s Hrvatskom sveučilišnom nakladom, objavio zbornik radova “Hrvatski jezik na putu u EU” u kojemu pravnici, jezikoslovci, terminolozi i prevoditelji nude presjek jezikoslovnih i terminoloških spoznaja stečenih i primijenjenih tijekom prevođenja pravne stečevine EU-a i usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s njom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*