Hrvatski državni vrh u Teznom odao počast žrtvama Križnoga puta

Najviši hrvatski politički dužnosnici, predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Boris Šprem, u Teznom su položili vijenac na spomenik nevinim žrtvama Križnoga puta, čime su odali počast tisućama hrvatskih građana koje su 1945. pobili pripadnici narodnooslobodilačke vojske po nalogu tadašnjih komunističkih jugoslavenskih vlasti.

Josipović, Milanović i Šprem su prilikom polaganja vijenaca bili suglasni da su došli odati počast nevinim žrtvama, posebice mladim ljudima.

Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, prema ocjenama nekih analitičara možda i najveća, čije je iskapanje počelo u drugoj polovini prošlog desetljeća. Riječ je o nekadašnjem protutenkovskom rovu, širine 3-4 metra, a dugom oko 1500 metara, u kojem su 1945. ubijene i bačene na tisuće pripadnika snaga koje su se borile protiv partizana, u najvećoj mjeri hrvatskih domobrana i ustaša, ali i civila.

Milanović je prije nekoliko godina obišao Tezno, ali skupnim odlaskom najviših političkih dužnosnika, prvim takvim dosad, ova hrvatska vlada, uz potporu predsjednika Josipovića, potvrđuje da je zauzela novi smjer prema obilježavanju žrtava hrvatskog Križnog puta. Svečanosti polaganja vijenca nazočio je i slovenski premijer Janez Janša. Nakon komemoracije, dvojica premijera uputili su se u Mariborski dvorac na radni sastanak.

Subotnja komemoracijska svečanost u Bleiburgu, prva nakon 11 godina kojoj pokrovitelj nije bio Hrvatski sabor, održana je bez ijednog predstavnika vladajućih u Hrvatskoj, na čiji su račun na Bleburškom polju zbog toga izrečene mnoge teške riječi. [hrt]

1 Comment

 1. Poštovani gospodine predsjedniče Republike Hrvatske, poštovani predsjedniče Vlade RH i cijenjeni gospodine predsjedniče Sabora RH,
  s velikim zanimanjem i odobravanjem pratili smo polaganje vijenca ispred spomenika žrtvama Križnog puta u Teznom. Pratili smo prethodne objave oko te teme i bili smo iskreno i ugodno iznenađeni onako odvažnim izjavama koje ste pred medijima dali tim povodom.
  Budući ste sva trojica najviši dužnosnici hrvatskog naroda i države pretpostavljamo da ste unaprijed pripremili izjave, da ste o njima dobro promislili i da ste svjesni veličine i težine toga odvažnoga koraka.
  Kao nitko do sada, Vi ste pred svom javnošću priznali zločine koje je partizanska vojska počinila nad Hrvatima. Vi ste izbjegavali riječ Hrvati, ali ste umjesto imena svog naroda koristili naziv “Žrtve Križnoga puta” . I sami znate da se ovdje radilo o hrvatskim žrtvama, a ne o pripadnicima neke nepoznate ili miješane vojske ili civila.
  U svojoj ste izjavi, gospodine Milanoviću naveli da se radilo o ratnim žrtvama i istaknuli ste da su pobijeni bez suda, a i da im se sudilo nisu smjeli biti pobijeni samo zato jer su pripdanici druge vojske, da je među ubijenima bilo i civila i djece.
  Uvjereni smo da ste kao osoba govorili iskreno, no ono na što Vas upozoravamo i ono što se nadamo moramo postaviti u kontekst Vaše službe i kontekst povijesne težine Vaših riječi.
  Gospodine predsjedniče Milanoviću, Vi ste govorili o ratnom zločinu? Pitamo se je li to namjerna formulacija ili je riječ o pogrješci. Samo da Vas podsjetimo, rat je završio dana 8. Svibnja 1945., a zločini, pokolji su se dogodili nakon toga. Mišljenja smo dakle da se ne vjerojatno može govoriti o ratnim zločinima, nego o pokolju civila, odnosno civilnih zarobljenika. Možda nismo u pravu što se tiče preciznosti naziva, ali svakako se u ovom slučaju radi o najvećem poslijeratnom zločinu za koji je odgovorna partizanska vojska.
  Poštovana gospodo. Uvjerni smo da su Vaše riječi iskrene i da ste, kao demokratski izabrani službenici svojeg naroda konačno odlučili preuzeti odgovornost u okviru vlastitih kompetencija te djelotvorno pokazati da ove riječi nisu obične ispraznice, da niste zarobljeni osobnom obiteljskom prošlošću i da ste spremni učiniti sve da konačno humanost pobijedi nad ideologijom diktature i zatiranja istine.
  U tome smislu očekujemo od Vas da konačno ozbiljno pokrenete sudske, ili druge odgovarajuće, postupke protiv počinitelja, odnosno onih koji te zločine u javnosti negiraju, omalovažavaju ili čak još uvijek se pozivaju na ideologiju koja j ebila odgovorna za te strašne pokolje nad Hrvatima i Hrvaticama.
  Očekujemo od Vas kao slugu hrvatskog naroda i demokratski legitimiranih predstavnika da kao dokaz iskrenosti odmah pokrenete sve neophodne korake da bi se sa svih javnih mjesta u republici Hrvatskoj uklonili nazivi ulica i trgova koji svojim nazivom odaju počast počiniteljima tih zločina, prije svega imena galvnog naredbodavatelja i komunsitičkog diktatora Josipa Broza Tita.
  Očekujemo od Vas da zabranite svako veličanje i javno isticanje simbola komunizma kao simbola koji su ideološki bili podloga za ove pokolje.
  Poštovana gospodo predsjednici, uvjerni smo da ćete, sukaldno Vašoj državničkoj odgovornosti i vašem demokratskom nazoru učiniti sve da Vaše riječi žaljenja ne ostanu samo puka forma za medije i obična ispraznica bez imalo sadržaja, ali time pune sarkazma.
  Uvjereni smo da biste ovakvim koracima razuvjerlili sve one koji su mišljenja da ste Vi kao demokratski izabrani predstavnici naroda, samo formalno demokrati, a da se još uvijek u Vašim djelima i nazorima kriju natruhe komunističkog ideološkog totalitarizma.
  Sigurni smo da ćete konačno napraviti pomak i svojim djelima uspostaviti most pomirbe i zacjeljivanja dubokih rana u hrvatskom narodu.
  Ukoliko to ne poduzmete uvjereni smo da ćete time samo pokazati da je javna isprika i žaljenje u stvari bilo još veće ruganje žrtvama, a vaše suze da su bile samo krokodilske suze.
  Sve dok hrvatski trgovi i ulice nose ime komunističkog zločinca i glavnog naredbodavatelja ovih pokolja narod će s pravom smatrati da se Vi kao njegovi predstavnici još samo izrugujete žrtvama. Uvjereni smo da ćete smoći snage i u interesu hrvatskog naroda, svih žrtava i pomirbe napraviti ove konkretne korake.
  Vrijeme je da grobove svih žrtava prekrije mir, a u Vašim rukama je vijenac, cvijet mira. Očekujemo konkretne korake i želimo Vam mnogo odlučnosti i snage u provedbi Vaše vlastite ideje o pomirbi i žaljenju svih nevinih žrtava.

  Pomak – udruga za aktivno oblikovanje demokracije

  U Zagrebu, dana 17.05.2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*