Hrvatski logoraši: Diskriminirani smo, ukidaju nam status i krivotvore istinu o ratu

Hrvatski stradalnici u BiH obilježili su u ponedjeljak 18. obljetnicu izlaska iz logora bošnjačke Armije BiH, upozoravajući da vlasti u Federaciji diskriminiraju hrvatske logoraše ukidajući im taj status i krivotvoreći istinu o ratu.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH Mirko Zelenika rekao je nakon ceremonije polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred središnjeg spomen-obilježja poginulim braniteljima u Mostaru da se hrvatskim logorašima revizijom nastoji ukinuti status jer su tužili državu tražeći odštetu.

“Nakon što smo se drznuli tužiti državu, federalno ministarstvo branitelja poduzima niz nezakonitih mjera kako bi nam otežalo i onemogućilo pristup pravdi, odnosno osporilo naše pravo da tražimo odštetu ili neku drugu satisfakciju zbog torture u logorima”, rekao je Zelenika.

Ocijenio je neprihvatljivom ponašanje resornog federalnog ministra Zukana Heleza, koji osporava postojanje logora za Hrvate. Predsjednik udruge hrvatskih logoraša u BiH izjavio je da su među ministrovim savjetnicima kao i osobama koje provode reviziju, nalaze bivši zapovjednici ili stražari u logorima.
Kroz logore bošnjačke Armije BiH tijekom posljednjeg rata prema podatcima hrvatskih stradalničkih udruga prošlo je oko 14.400 osoba.

U ponedjeljak je obilježeno raspuštanje najvećih logora za Hrvate koji su bili u Bugojnu i Mostaru, što je bio sastavni dio Washingtonskog sporazuma o prestanku sukoba i uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*