Hrvatski narod u BiH politički nepismen i sklon pristajanju uz manipulatore

Da se Hrvati u BiH nalaze u inferiornom ustavno-političkom položaju nepobitna je činjenica. Dok su u RS-u potpuno razvlašteni i ne igraju više nikakvu ulogu u političkom životu tog entiteta (to naravno ne spominju “zaštitnici hrvatskih interesa” na čelu s D. Čovićem), u Federaciji su ukazom Wolfganga Petritscha stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na Bošnjake. No, ne treba zaboraviti da u Federaciji Hrvati participiraju u vlasti na mnogim razinama, a u kantonima u kojima vladaju redovno i sami pribjegavaju majorizaciji koju inače pripisuju samo drugima. Rješenje nije ni u kakvom trećem entitetu, tj. light verziji nekadašnje (na sreću propale) Herceg-Bosne, nego u postizanju i traženju institucionalne autonomije i ravnopravnosti na razini čitave države, za Hrvate i za sve druge narode u BiH.

Treći entitet ne samo daje u ovim okolnostima nemoguća misija (neistinu govore svi oni koji tvrde suprotno), nego je i izrazito štetan po bh. Hrvate, i značio bi “konačno svođenje bosanskohercegovačkog hrvatstva na hercegoviniziran, kulturalno i teritorijalno sužen i ograničen entitet” (I. Lovrenović), čime bi se svakako nastavilo njihovo duhovno, kulturno i političko provincijaliziranje i propadanje na svim razinama. Osnovni je problem što se kod bh. Hrvata još nije pojavio zreo i odgovoran političar (ili stranka) koji bi napravio taj prijeko potrebni zaokret i otklon od dosadašnje dvadesetogodišnje propale hrvatske politike u BiH. Dodatna teškoća naravno leži u činjenici što je hrvatski narod u BiH politički nepismen i neobično sklon pristajanju uz manipulatore svih vrsta koji se navodno bore za “hrvatske nacionalne interese”.

Fra Petar Jeleč u izjavi koju prenose sarajevski Dani

3 Comments

  1. Da bi reč rekel! Fra Petre, kratko, hrabroj, jasno i u glavu – to je ono što neizmjerno cijenim kod tebe! Samo naprijed dobri ujače!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*