Puhovski: Hrvatski narodni sabor je krik očajnika

Siguran sam da se radi o potezu očajnika, izjavio je Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ocjenjujući Hrvatski narodni sabor, održan jučer u Mostaru. Puhovski je, u intervjuu “Glasu Srpske, izjavio: “Ne mogu ocijeniti u kojoj mjeri je to efektno sa stajališta međunarodne podrške poziciji Hrvata u BiH, ali sam siguran da se radi o potezu iz očaja. A karakteristično za takve poteze je to da su uvijek kratkoročni. Zato smatram da treba biti veoma oprezan kad se govori o njihovim efektima i koliko daleko će oni ići.”

“Potpuno razumijem motivaciju koja je do toga dovela i bio bih sretniji da do nje nije moralo doći. Međutim, oni koji vode hrvatske stranke našli su se u situaciji za koju su smatrali da drugog izlaza nema. Ukoliko su u pravu, a ima razloga da vjerujem da jesu, onda je pitanje hoće li taj krik očajnika zaista doprijeti do onih koji odlučuju. U tom pogledu nisam baš optimističan”, rekao je Puhovski.

Upitan da li pod očajnicima podrazumijeva Hrvate u BiH, Puhovski je odgovorio da prije svega misli “na općeniti katastrofalan položaj BiH, koja nema elementarnu svijest o samoj sebi kao političkoj zajednici”. “Ona je poluprotektorat, poludržava, i u tom pogledu mi se čini da je to najgori element. U pozadini toga se Hrvati, kao najmanja grupa u etničkom smislu, nude kao dodatne žrtve i zato mislim da ima dosta razloga za njihovo nezadovoljstvo”, ocijenio je Puhovski.

Po njegovom mišljenju, za takvo stanje najodgovornija je “međunarodna zajednica. Isto tako, dodao je Puhovski, istina je da bilo niz mogućnosti i prilika da se političari u BiH dogovore, ali su oni “pokazali nesposobnost sklapanja kompromisa koji bi omogućio da zajednički funkcioniraju”.

Iz organizacijskog odbora HNS-a najavljeno je da će na Saboru biti ucrtan put opstanka BiH te da će biti predstavljeno rješenje hrvatskog pitanja. Na pitanje je li to moguće, Puhovski je odgovorio: “Ja se nadam da je moguće, ali ne vjerujem.” On, kako je rekao, nije siguran da u konkretnom kontekstu političkih odnosa oni imaju šansu čak i doći do najboljeg mogućeg rješenja, i to “jednostavno zato jer su preslabi, premalo važni”.

Upitan, kakvom ocjenjuje podršku Hrvatskom narodnom saboru iz Hrvatske, Puhovski je rekao: “U Hrvatskoj postoji ono što i treba biti. To znači umjerena podrška iz drugog plana koja ne prelazi u prvi plan i koja ne preuzima na sebe ono što ne pripada drugoj državi.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*