Hrvatski narodni sabor podržao HAZUBIH i hrvatsku RTV

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na sjednici održanoj u utorak u Mostaru podržalo je osnivanje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH (HAZUBIH) kao i uspostavu radijsko-televizijskog kanala na hrvatskom jeziku u okviru javnog servisa te zemlje.

Kako je priopćeno iz Odjela za informiranje Glavnog vijeća, političkog tijela HNS-a, podržana je inicijativa za “osnivanje HAZUBIH kao i revitalizacija organizacije i uloge Zavoda za školstvo za škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku za cjelokupni prostor BiH”. Naloženo je Odjelu za obrazovanje i znanost da realizira ustroj HAZUBIH i Zavoda za školstvo.

Glavno vijeće je zaključilo i da treba ubrzati aktivnosti na realizaciji radijskog i televizijskog kanala na hrvatskom jeziku u sklopu javnog RTV servisa BiH.

Na sjednici u Mostaru Glavno vijeće HNS-a je izrazilo protivljenje potezima vlasti u Federaciji BiH zbog izvlačenja dobiti iz javnih poduzeća kako bi sanirali propale tvrtke na većinskom bošnjačkom području u ovome entitetu.

Hrvatski narodni sabor okuplja dužnosnike dva HDZ-a i nekoliko manjih hrvatskih stranaka koji se protive vlasti ustrojenoj u Federaciji budući su iz nje izbačene stranke za koje je glasovao najveći broj Hrvata u toj zemlji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*