Hrvatski poduzetnik ulaže 50 milijuna eura u izgradnju poslovno-stambenog kompleksa u Bihaću

Hrvatski poduzetnik Ciril Zovko uložit će 50 milijuna eura u izgradnju poslovno-stambenog kompleksa Importanne u Bihaću, čiji otvaranje je planirano krajem 2013. godine.

Investitor ovog projekta, vlasnik zagrebačke grupacije Importanne, rođen je u Vinjanima pored Posušja. Zovko je 1968. godine preselio u Kanadu gdje postao jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi. Po povratku u Hrvatsku, izgradio je prvi shopping centar u Zagrebu Importanne Centar, poslovno stambeni kompleks Importanne Gallerija, lanac luksuznih hotela te Villu Elita, najelitnije turističko zdanje na dubrovačkom području.

Objekat Importanne Centar Bihać – Luke sa blizu 75.000 metara kvadratnih iskoristive površine gradi se u blizini Sportske dvorane Luke, na zemljištu kojeg je općina Bihać dodijelila putem javnog poziva.

Kao investitor se pojavila bihaćka kompanija Project Menagment, kćerka firma Importanne grupe, koja je ambiciozno krenula u realizaciju projekta.

PR menadžerica Sandra Ljubijankić za eKapiju je potvrdila da je prva faza raščišćavanja terena gotova, a kada vremenski uslovi to dozvole, počinje se sa iskopavanjem zemljišta u dubini od deset metara kako bi se dobio prostor za izgradnju podzemnih garaža na dvije etaže, sa 400 parking mjesta.

“Izvođače radova birat ćemo preko javnog poziva, ko bude imamo najbolje cijene i reference, ima će priliku da učestvuje u projektu, s tim da će se prednost uvijek davati domaćim kompanijama, prvo sa područja Bihać, kantona, a zatim i šire”, kazala je Ljubijankić.

Govoreći o razlozima izgradnje centra u Bihaću, ona navodi da je investitor u ovoj regiji pronašao plodno tlo za ovakvu jednu investiciju. Bihać će za kratko vrijeme postati granica sa Evropskom unijom, što će svakako povećati njegovu važnost.

“Kada nas pitaju `zašto Bihać`, mi odgovoramo sa `zašto ne Bihać`. Bihać je središte Unsko-sanskog kantona, grad koji nema niti jedan shopping centar. Bišćani, da bi obukli, moraju otići u Zagreb ili Ljubljanu, jer im je Sarajevo prilično daleko. Grad je slabo potkovan i kada je u pitanju stambena izgradnja. Naravno, ima stanova u ponudi, samo je pitanje sa kakvom kvalitetom i na kojim lokacijama”, ističe ona.

Ljubijankić otkriva da su stanovi će se graditi u sklopu Importanne centra namijenjeni za kupce sa dubljim džepom. Planirani stambeni kompleks koji će sadržati 260 stanova, koji će sa shopping centrom biti spojen mostom. U prizemlju će biti porta, pa u zgradu neće moći ući niko ko vlasnicima stana prethodno nije najavljen, što je jako dobro za ljude koji često borave vani i koji će na taj način biti zaštićeni od provala.

U kompleksu će biti otvoren shopping centar koji će zauzimati površinu od 18.000 metara kvadratnih, brojni ugostiteljski objekti, diskoteka, kuglana te tri dvorane multipleks kina. U jednom od dva nebodera bit će smješteni poslovni prostori i hotel s pet zvjezdica.

Uzimajući u obzir da će na tom mjestu bit otvoreni brojni ugostiteljski i trgovački sadržaji, izvjesno je da će ova investicija otvoriti i značajan broj novih radnih mjesta, prenosi eKapija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*