Hrvatski političari pripremaju inicijativu za provedbu odluke “Sejdić i Finci”

Na sastanku o procesu pristupanja, koji su 27. lipnja u Bruxellesu predstavnici Europske unije održali sa svim političkim liderima i ključnim predstavnicima BiH, dogovoreno je da BiH do 31. kolovoza treba uputiti prijedlog za izmjene Ustava BiH kako bi najviši zakon u BiH bio usklađen s presudom “Sejdić i Finci”.

Rok uskoro istječe, a BiH ja zaokupljena nekim sasvim drugim “poslovima”. Zaoštravanje odnosa između Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije ne daje prostora optimizmu da će se taj rok ispoštovati.

Večernji list piše da hrvatske stranke (HDZ BiH i HDZ 1990.) pripremaju inicijativu kako bi se spasio europski put BiH i ispoštovali zahtjevi EU-a.

Jučer je u HDZ-u BiH održan sastanak užeg tima koji radi na izmjenama Ustava. Zaključak je da Hrvati svoj prijedlog oko izmjena Ustava BiH pošalju u parlamentarnu proceduru. Sljedeći tjedan održat će se sastanak dva HDZ-a na kojem će se o dokumentu detaljno razgovarati.

Cilj je da se prijedlog nužnih izmjena Ustava i zakona pošalje u parlamentarnu proceduru već krajem idućega tjedna.

“Važno je da se rok ispoštuje. Hrvatski blok je ovim potezom pokazao krajnju odgovornost prema zahtjevima koje je pred BiH postavila EU i taj proces stavio kao prioritet”, kazao je Večernjem listu jedan od hrvatskih dužnosnika koji radi na prijedlogu.

Kako doznajemo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Božo ljubić već su o ovoj temi razgovarali i već početkom tjedna će na sastanku timova koji rade na izmjenama Ustava u obje stranke i rukovodstvo usuglasiti sve detalje prije slanja u Parlament BiH.

Srpski i bošnjački dužnosnici, prema izjavama koje su davali u posljednje vrijeme, ne vide prostora kako bi se u zadanom roku ispunili uvjeti iz Mape puta.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kaže da ne vidi mogućnost da rok do 31. kolovoza, kada bi se mogli uputiti u parlamentarnu proceduru amandmani na presudu “Sejdić – Finci”, bude ispoštovan. Zlatko Lagumdžija je također rekao da nije siguran da će rok biti ispoštovan.

Otpravnik poslova Izaslanstva EU u BiH Renzo Daviddi kazao je da je provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” najvažniji uvjet za bilo kakvu mogućnost da bi BiH predala kredibilan zahtjev za punopravno članstvo u EU.

“Još uvijek vjerujemo da su bh. političari opredijeljeni za poštovanje rokova oko kojih su se zajednički obvezali”, kazao je Daviddi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*