Josipović u Mostaru: Hrvatska je za stvarnu ravnopravnost Hrvata

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, danas je, već drugi put u nepunih sedam mjeseci, boravio u Mostaru. Posjetio je Univerzitet Džemal Bijedić, Mostarsko sveučilište, te odvojeno razgovarao s s čelnicima vodećih hrvatskih stranaka u BiH, predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjednika HDZ1990 Martinom Ragužem. Josipoviću su se potom za ručkom pridružili i predsjednici manjih hrvatskih stranaka te Lidija Korač iz SDP-a.

Raguž i Čović upoznali su hrvatskog predsjednika o razgovorima s drugim strankama o formiranju vlasti u BiH te o ovih dana potpisanom koalicijskom sporazumu dva HDZ-a kojim je predviđeno da će se ove dvije vodeće hrvatske stranke u pregovorima o ustavnim promjenama zalagati za uspostavu federalne jedinice s hrvatskom većinom.

Četiri federalne jedinice

Predsjednik HDZ-a Čović izašao je zadovoljan sa sastanka s Josipovićem:

– Sretni smo da je predsjednik Josipović u Mostaru. Detaljno sam ga informirao o razgovorima sa strankama o formiranju vlasti, o dogovoru dva HDZ- a, pojasnio što znači taj sporazum i kakav je potporu dobio i posebice o članku jedan tog sporazuma koji predviđa uspostavi federalne jedinice s hrvatskom većinom. Predao sam mu prijedlog ustava BiH, kojeg je napravio HDZ, sporazum o travanjskim ustavnim amandmanima, prudski sporazum. Imam osjećaj da predsjednik Josipović do kraja razumije ono što mi predlažemo a to znači stabilnost i zaštitu BiH, europski put BiH, mi smo izričito kazali i napisali da mi ne dijelimo BiH i ne pravimo neku hrvatsku državicu u BiH mi pravimo četiri federalne jedinice od koji će jedna biti s hrvatskom većinom gdje na isti način želimo riješiti pitanje manjinskih naroda u sve četiri… Moj je dojam da on to apsolutno razumije i da u tom duhu imamo njegovu potporu.

Čović je kazao i da je zamolio Josipovića  da ne padne u zamku da govori o konkretnim rješenjima, već da je nama sasvim dovoljno da zagovara ustavnu i institucionalnu jednakopravnost Hrvata u BiH, a da je na domaćim političarima dogovor o modalitetima, kako ne bi on i Hrvatska bili optuženi za miješanje u unutarnje stvari druge države.

Spuštanje lopte

Umjesto predsjednika HDZ1990. Bože Ljubića, koji danas boravi u Bruxellesu s hrvatskim predsjednikom Josipovićem sastao se Ljubićev zamjenik Martin Raguž

– Zaista sam ohrabren onim što sam čuo, i načinom na koji Hrvatska kao odgovorna zemlja potpisnica Daytonskog sporazuma i članica NATO-a , a uskoro i EU pristupa procesima u BiH i uvjeren sam da će  da će doći do spuštanja lopte i da će lideri i institucije u Bih prići rješavanju brojnih problema u BiH, kazao je Raguž.

Raguž je kazao kako Hrvatska može pomoći na više načina BiH i Hrvatima u BiH, od rješavanja otvorenih pitanja između dviju zemalja, investiranjem u BiH, lobiranjem kao članica NATO-a i sutra EU  i “naravno da su tu zahtjevi da Hrvatska igra aktivnu ulogu kao druge prijateljske zemelje od Srbije, Turske, Rusije.”

– Hrvatska je očekivala da Hrvati u BiH izgrade zajednički stav, o ustavnom uređenju BiH, koji je sada definiran sporazumom dvije vodeće hrvatske stranke i to olakšava Hrvatskoj ulozi prema tome, a naš je stav institucionalna ravnopravnost Hrvata i administrativno-teritorijalno preuređenje BiH, u kojem će postojati federalna jedinica s hrvatskom većinom, kazao je Raguž nakon razgovora s Josipovićem.

Josipović održao predavanje studentima

Hrvatski predsjednik Josipović održao je predavanje studentima Pravnog fakulteta sveučilišta u Mostaru o temi vanjske politike RH, i prošetao središtem Mostara. Bio je dostupan i odgovarati i na pitanje novinara, koji su ga, među ostalim, pitali podržava li zahtjev za uspostavom federalne jedinice s hrvatskom većinom:

– Hrvatska podržava institucionalnu i stvarnu ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH s druga dva naroda, a modaliteti su stvar dogovora domaćih političara, odgovorio je Josipović. Dodao je kako je razgovarao i razgovara i s drugim strankama u BiH i posjećuje sve krajeve BiH te najavio skori sastanak s predsjednikom RS Miloradom Dodikom.

Podsjetimo, Josipović je svoj službeni posjet započeo obilaskom Univerziteta “Džemal Bijedić”, gdje je boravio u pratnji veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Tončija Staničića i generalnog konzula RH u Mostaru Velimira Pleše. Hrvatskog predsjednika su primili gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, rektorica dr. Suzana Bubić i redovni profesor Građevinskog fakulteta dr. Fuad Ćatović.

Ovo je drugi posjet Ive Josipovića Mostaru otkako je početkom godine izabran za hrvatskog predsjednika. Prvi put je uz Mostar sredinom travnja obišao i bošnjačko stratište Ahmiće u proteklome ratu, kao i hrvatsko Križančevo selo, gdje se poklonio nevinim žrtvama te je održao govor u Parlamentu BiH i izrazio žaljenje zbog grešaka hrvatske politike u BiH počinjenih tijekom 90-ih godina.

Svoj posjet hrvatski predsjednik trebao bi zaključiti posjetom Franjevačkom samostanu u Mostaru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*