Hrvatski premijer stigao u BiH, dvodnevni posjet započeo u Ravnom

milanovic-stolacHrvatski premijer Zoran Milanović boravi u dvodnevnom posjetu BiH. Posjet Hrvatima u BiH započeo je u Ravnu, gdje ga je dočekao načelnik općine Andrija Šimunović.

On mu je ispred zgrade općine, pokraj spomenika Ruđeru Boškoviću, objašnjavao da je slavni fizičar bio podrijetlom baš iz tog kraja.

Nakon petnaestak minuta provedenih u mjestu koje je JNA razorila još u listopadu 1991. pola godine prije nego je rat počeo i u BiH, premijerova kolona krenula je prema Stocu.

Milanovića su u Stocu ispred zgrade općinskog poglavarstva dočekali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, premijer Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić i načelnik općine Stolac Stjepan Milanović.

U tijeku je sastanak hrvatskog premijera s dužnosnicima i gospodarstvenicima Hercegovačko-neretvanske županije i općina Stolac i Ravno te s vodećim ljudima Čapljine.

Milanović će tijekom posjeta obići Ošanić, nekada glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa i Radimlje, najpoznatiju nekropolu stećaka u Hercegovini. Obići će nekoliko općina s hrvatskom većinom i sudjelovati na otvaranju 16. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Program posjeta uključuje i Međugorje, gdje će se predsjednik hrvatske vlade sastati s dužnosnicima općina Ljubuški i Čitluk i posjetiti župni ured sv. Jakova apostola, navodi se u vladinu priopćenju.

Za utorak je u Mostaru najavljen susret s msgr. Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim, kao i obraćanje premijera Milanovića na otvaranju 16. međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013.

Milanović je BiH prvi put posjetio krajem veljače 2012. godine kada je poručio da je strateški interes Hrvatske ulazak BiH u Europsku uniju, među ostalim i zbog 440.000 Hrvata koji su konstitutivni narod u toj susjednoj zemlji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*