Hrvatski RTV kanal s dnevnog reda je skinula Europska unija!

Tko je na dnevni red Vijeća ministara BiH kao točku dnevnog reda uvrstio raspravu o hrvatskom RTV i na čiju inicijativu je skinut?

Iz kabineta Damira Hadžića, ministra prometa i komunikacija, optužili su predsjedavajućeg Vjekoslava Bevandu da je “samoinicijativno i bez konzultacija uvrstio prijedlog nacrta zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku kao točke na dnevni red bez teksta rješenja i bez prethodno obavljenih konsultacija sa nadležnim ministrom”.

Tvrdi se također da “materijal nacrta zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji”, da Ministarvo prometa i komunikacija nije predlagač zakonskog materijala.

No, Oslobođenje u vezi s time piše: “I dok se iz resornog ministarstva hvale kako su oni zaustavili zakonska rješenja, posljednji pasus njihove reakcije ‘da će sve pripremati sa EK-om’ odaje i prave razloge zašto je sve stopirano”.

Oslobođenje, naime, pozivajući se na obaviještene izvore unutar međunarodne zajednice, piše da je Europsla unija “tražila u srijedu rano ujutro da se sa dnevnog reda skine sporna točka”.

Iz EU-a su podsjetili Ministarstvo na ranije stavove, prema kojima se bilo kakav zakon u ovom području mora pažljivo ispitati, da je EU spremna dati preporuke za njegov prijedlog, kao i da EU pažljivo prati razvoj događaja u području javnog emitiranja te da će sve prijedloge ocjenjivati u skladu sa Kopenhagenskim kriterijima za pristupanje EU, piše Oslobođenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*