Hrvatski sabor oštro podijeljen oko gostovanja američke publicistkinje Judith Reisman

Judith-ReismanZastupnici SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista protive se gostovanju u Hrvatskome saboru kontroverzne američke publicistkinje Judith Reisman, poznate po tvrdnjama da je homoseksualni pokret stvorio nacizam i holokaust, dok je HDZ-ov Željko Reiner, čiji ju je zastupnički klub i pozvao, kazao danas kako u njenom gostovanju ne vidi nikakav problem.

“Ako se nešto organizira ispred Kluba onda bi se to trebalo napraviti u stranačkim prostorijama”, izjavila je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić novinarima u Hrvatskom saboru.

Za stavove Judith Reisman o nacizmu i holokaustu rekla je kako “nema riječi”.

“To je stvarno ignoriranje holokausta, što je katastrofa”, ustvrdila je Šimac Bonačić.

S njom se suglasila i njezina stranačka kolegica Biljana Borzan dodavši kako je Sabor demokratska institucija koja predstavlja stranke i hrvatski narod, a “ovo nije baš najspretnije izabrano”.

Laburistica Nansi Tireli, koju posebno brine sve niži rejting Hrvatskog sabora u očima hrvatskih građana, kazala je kako misli da bi se trebalo voditi računa o onome što se događa u saborskim prostorima. “Možda bi bilo bolje da se takve stvari održavaju u stranačkim prostorijama ili prostorijama grada”, poručila je Tireli.

Nada Turina Đurić podsjetila je kako se Klub HNS-a oštro usprotivio HDZ-ovom pozivu Judith Reisman koja, kako je kazala, širi neutemeljene stavove vezane za ono za što se Hrvatski sabor deklarirao – da štiti najviše demokratske standarde, a jedan od tih standarda je i sloboda na seksualnu orijentaciju.

“Ne oduzimam pravo HDZ-u da na svojim političkim tribinama i u svojim stranačkim prostorijama poziva koga god hoće. Možda da prizovu Nostradamusa da im kaže koliko će još trajati uz ovakvu politiku koju vode”, poručila je.

HDZ-ov Željko Reiner pak u dolasku Judith Reisman ne vidi problem.

“HDZ je pravovremeno najavio okrugli stol i ja ne vidim tu neki problem. Mislim da smo mi otvoreno društvo ili bi barem trebali biti i trebali bi biti pluralističko društvo. U tom kontekstu, oni koji se za to zalažu, trebali bi biti dovoljno široki da prihvate različite stavove i barem saslušaju”, poručio je Reiner.

Po njegovim riječima, a priori ne prihvaćati bilo kakve stavove i zalagati se za zabranu govora bilo kome odraz je netolerancije. “Ako se netko ne slaže s određenim stavovima okrugli stolovi jesu mjesto da se to neslaganje iskaže. Međutim, zabrana, tjeranje nekoga, sasvim sigurno nije odraz ni pluralističkog društva niti demokratskog pristupa”, ustvrdio je.

Na pitanje slaže li se kao znanstvenik sa tezama koje zastupa Judith Reisman, Reiner je odgovorio kako bi volio čuti te teze jer se, po njegovom mišljenju, kod nas često raspravlja o stvarima iz treće, a ne iz prve ruke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*