Hrvatski sabor usvojio kontroverzni zakon o ništetnosti srbijanskih optužnica

U Hrvatskom saboru danas je 77 zastupnika osiguralo kvorum i, uz više od 40-ak zakonskih prijedloga, Sabor je većinom glasova donio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije, a izglasovao je i skidanje imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću.  Za zakon o ništetnosti glasovala su 72 zastupnika, dok ih je petoro bilo suzdržanih, prenosi Hrvatska televizija.

Prva reakcija došla je od predsjednice saborskog kluba zastupnika HNS-a i HSU-a. Donošenje Zakona o ništetnosti, rekla je, kao rezultat ima to da sve građane Republike Hrvatske za koje postoji i najmanja mogućnost da je dignuta optužnica – trajno zarobljava unutar naših granica, a da zakon vrijedi samo u Hrvatskoj. Kako bi se izbjegla ozbiljna nacionalna kriza – zakon treba hitno poništiti, kazala je.

Parlamentarna većina, iz trećeg pokušaja, danas je u Saboru ipak okupila 77 ruku za glasovanje o proširenju saborskoga dnevnog reda. HDZ ima svoja 64 zastupnika, budući da Bianca Matković nije došla. Uz njih su i šestorica partnera iz HSS-a te sva tri zatupnika Kluba neovisnih (Đurđa Adlešič, Ivan Čehok, Zlatko Horvat). Podupiru ih i četiri od pet zastupnika iz Kluba nacionalnih manjina (Šemso Tanković, Zdenka Čunhil i Nazif Memedi). Tako i bez glasova Furia Radina i trojice zastupnika SDSS-a većina imao potrebnih 77 ruku. Predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao je sve zastupnike da se vrate u sabornicu kako bi zajedno mogli završiti 6. zasjedanje ‘kako to dolikuje’.

Milanović: Ovo je mali ustavni udar

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je u petak nakon što je sabor sa 67 glasova za skinuo imunitet zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću kojeg je HDZ tužio zbog klevete jer je vrh te stranke nazvao kriminalnom organizacijom, kako takvo nešto nije palo na pamet nikome u posljednjih 20 godina.

“Sabor je srušen. Ovo je mali ustavni dar. Vjerovali smo da će razum i odgovornost prevladati. Prvi put u 20 godina zastupniku je skinut imunitet zbog izgovorene riječi i time je uveden verbalni delikt”, poručio je šef SDP-a dodajući da to mogu napraviti samo oni koji siluju većinu. Željko Jovanović je ponovio kako je riječ o dokazu da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*