Hrvatski seljaci ogorčeni: Naše mlijeko izvoze, a na domaćem tržištu smeće

mlijekoNakon što je jučer poslijepodne Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da se pojedina pakiranja trajnog mlijeka proizvođača Vindije i Dukata povlače s tržišta, stižu prve reakcije domaćih mljekara. Ne skrivaju ogorčenje jer misle da je za sve krivo uvozno mlijeko, javlja HRT.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je naredilo da se s tržišta povlači dio Dukatova i Vindijina trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti zbog kancerogenog Aflatoksina M 1. Iako poručuju da nema razloga za zabrinutost jer je riječ o minimalnim odstupanjima od propisanog, mlijeko se preventivno povlači s tržišta radi zaštite potrošača. Dosad u Hrvatskoj nije bilo pojave tog toksina, a informacija da je njegov izvor u stočnoj hrani pobudila je sumnje da je razlog uvozno mlijeko. Na noge su se već dignule neke udruge i stranke.

“Mi pozivamo resornog ministra da domaće mlijeko osigura u školama, vrtićima i da bude pristupačno građanima, da se više ulaže u pasterizaciju i mljekomate kako bi naši ljudi jeli naše mlijeko. Naše mlijeko završava negdje preko granice, a ovo smeće koje su jučer povukli jedu naši ljudi”, poručio je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

“Normalno, krivicu sad tražimo svuda, ja mislim da su svi krivi – koliko su krive mljekarske industrije, toliko i država. Uz njen blagoslov je uništeno mljekarstvo u Hrvatskoj i sad ovisimo o uvozu, a zna se, uvozi se ono što ne može proći u zemljama – ide van, a to mi uvozimo”, izjavio je za HRT Mirko Katalenić, stočar iz Gudovca.

Nakon što se stiša bura zbog ovog slučaja, neće se puno toga promijeniti, ogorčeno zaključuju seljaci. Sve se to, kažu, događa, jer država nema nikakvog utjecaja na mljekarsku industriju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*