Rompuy: Hrvatski uspjeh na putu ka EU bit će pozitivan signal regiji

Hrvatski uspjeh na putu ka Europskoj uniji bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u ponedjeljak u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Hrvatska je dosad otvorila sva poglavlja, njih 33, i zatvorila ih 20. Hrvatska je premijerka izrazila uvjerenje da će Hrvatska do do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnoga sporazuma s Europskom unijom.

Globalna financijska kriza naškodila je i Hrvatskoj, rekao je predsjednik Europskoga vijeća, ali nadamo se da neće negativno utjecati na hrvatsko pristupanje EU-u, rekao je i pohvalio “hrabre vladine mjere gospodarskog oporavka”.

Hrvatsko-slovenski dogovor o arbitražnom sporazumu bio je “važna poruka ohrabrenja i nade susjedima, da se i najteži problemi mogu riješiti ako postoji povjerenje i volja da se riješe”, rekla je hrvatska premijerka, a Van Rompuy se složio s time te pohvalio poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito sa Srbijom, dodajući se veseli i sporazumu koji će se odnositi na područje Prevlake.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*