Hrvatskim vojnim policajcima 27 godina zatvora za zločine nad srpskim civilima

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku, pripadnici Vojne policije 76. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde – Tomica Poletto (44) i Željko Tutić (44) proglašeni su krivima za kazneno djelo ratnoga zločina protiv civilnog stanovništa počinjenog 1991. godine u mjestu Marino selo na pakračkom području, odnosno za mučenje 24 zatočena srpska civila od kojih je 17 ubijeno.

Poletto je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, dok je Tutiću određena kazna zatvora od 12 godina.

Damir Kufner, Pavao Vancaš i Antun Ivezić oslobođeni su optužbi, jer tijekom dokaznoga postupka i saslušanja svjedoka nije dokazano da su počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret, dok je za Davora Šimića optužba odbijena, zato što je u vrijeme sudskoga postupka tužitelj optužnicu protiv njega iz kaznenog djela ratnog zločina izmijenio u protupravno lišenje slobode, za što je u međuvremenu nastupila zastara.

U obrazloženju presude sudac je pojasnio da je dokaznim postupkom i saslušanjem svjedoka koji su preživjeli mučenja nedvojbeno dokazano kako su Poletto i Tutić počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Pritom je naglasio kako su im određene kazne primjerene, jer Poletta se tereti da je direktno sudjelovao u usmrćivanju 10 osoba, a Tutića da je sudjelovao u usmrćenju seam osoba.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*