Hrvatsko gospodarstvo na koljenima, u drugom tromjesječju pad BDP-a 2,1 posto

Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) pao je u drugom tromjesečju 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najveći pad gospodarstva u posljednje dvije godine, ali nešto manji nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu pao 2,1 posto, što predstavlja produbljivanje recesije, s obzirom na to da je u prvom kvartalu gospodarstvo oslabilo 1,3 posto.

Pad u drugom kvartalu najveći je od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP potonuo 2,5 posto, ali i nešto manji nego što se očekivalo.

Iako još nema detalja o komponentama BDP-a, možemo pretpostaviti da su u drugom kvartalu ove godine sve kategorije potrošnje BDP-a zabilježile pad i osobna i državna potrošnja. Nastavljen je vrlo vjerojatno i pad kapitalnih investicija, a i doprinos neto izvoza u drugom tromjesečju mogao bi biti negativan, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Dok je još u prvom tromjesečju imala blagi, ali ipak pozitivan učinak na BDP, u drugom je tromjesečju osobna potrošnja pala. Promet u trgovini na malo u tom je razdoblju potonuo više od 5 posto na godišnjoj razini.

Oštro je, više od 6 posto, u drugom kvartalu pala i industrijska proizvodnja. Pao je i izvoz, što je posljedica slabljenja europskih gospodarstava, naših najvećih vanjskotrgovinskih partnera, zbog čega slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

U tekućem trećem tromjesečju Šantić očekuje usporavanje pada domaćeg gospodarstva, ponajviše zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni. Čak i ako se ostvari blagi rast prihoda od turizma, to neće moći pogurati gospodarstvo prema pozitivnim stopama rasta, moglo bi samo ublažiti pad BDP-a, kaže Šantić koji kritičnim smatra četvrto, posljednje tromjesečje u ovoj godini.

Stvarnost crnja od crnih prognoza!

Tadašnji guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u svibnju je najavio da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. pasti za 1 posto, najviše zbog pada domaće potrošnje za 0,8 te izvoza za 1,2 posto.

Mediji su tada prenijeli da je Rohatinski ‘pokopao’ najave dužnosnika hrvatske Vlade u ovoj godini bilježiti rastu od 0,8 posto. Sada se pokazuje da su, tada šokantne, prognoze Željka Rohatinskog zapravo bile blage u odnosu na ono što će se doista dogodili.

Pada sve što nije smjelo pasti, ocijenio je guverner, govoreći u Opatiji, na 15. konferenciji Tržišta novca. Svoju prognozu temeljio je na sljedećim brojkama: u prvom tromjesečju 2012. industrijska proizvodnja pala je za 5,3 posto, građevinska aktivnost za 1,7 robni izvoz u zemlja EU za 2% , zaposlenost za 0,8 posto…

Unatoč tome, ministar financija Slavko Linić i dalje je tvrdo da će Hrvatska u ovoj godini zabilježiti rast BDP-a. Uvjeren sam da ćemo demantirati sve one koji ne vjeruju da će se u ovoj godini ostvariti gospodarski rast od 0,8 posto, izjavio je Linić, komentirajući prognozu guvernera Rohatinskog!

Milanović: Sljedeća godina će biti bolja

Premijer Zoran Milanović je rekao kako čvrsto vjeruje da će sljedeća godina biti bolja, da ćemo ostvariti bilo kakav rast te da će treći kvartal zbog turizma biti bolji, a da je ovaj pad naslijeđe negativnih trendova, ne od bivše Vlade nego od globalne situacije.

Na novinarsku zamolbu da komenitra posljednji pad BDP-a te razmišlje li s tim u vezi i ostavci, premijer je rekao da Vlada ne traži simpatije, ni milost, nego malo strpljenja, te da je nakon pola godine savršeno jasno da čuda u pola godine nisu moguća. Kazao je i da ne može prognozirati hoćeli ova godina biti gora ili bolja od prošle, da smo na početku godine imali projekciju rasta od 0,8 posto, koja se očito neće ostvariti, jer je stanje teško te da kod prognoza treba biti jako oprezan. Bude li sljedeće godine pomaka, to nisu čuda, to će biti bar malo rezultat rada ove Vlade, rekao je premijer.

Slaba utjeha: U Sloveniji je još gore

Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju ove godine realno je pao za 3,2 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak slovenski statistički ured.

U odnosu na prvo tromjesečje, slovensko gospodarstvo zabilježilo je pad aktivnosti za 1 posto. Pad BDP-a u prvih šest mjeseci ove godine, pak, na godišnjoj razini dosegnuo je 1,6 posto, podaci su slovenskog statističkog ureda.

Tako značajan pad gospodarske aktivnosti u ovoj godini rezultat je velikog pada domaće potrošnje, koja je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 6,8 posto u odnosu na lanjsku. Potrošnja države pritom je smanjena za dva posto, no još veći pad zabilježili su izdaci domaćinstava, objavio je statistički ured.

Potrošnja kućanstava tako je pala za 3 posto u odnosu na lani, pri čemu su za 8,4 posto smanjeni izdaci za kupovinu trajne robe, a za 1,5 posto izdaci za ostale proizvode.

Investicijska potrošnja u drugom kvartalu 2012. pala je u odnosu na isti kvartal lani za 22,1 posto. Zbog manje potrošnje na domaćem tržištu i manje potražnje na drugim tržištima izvoz je smanjen za 0,5 posto, a uvoz za 5,4 posto.

Stopa nezaposlenosti po metodologiji EU-a i Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u drugom kvartalu ove godine 8,2 posto, što je 0,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*