Hrvatsko gospodarstvo tone sve dublje, pad BDP-a je 2,3 posto

pad-strelicaHrvatsko gospodarstvo palo je u četvrtom lanjskom tromjesečju 2,3 posto na godišnjoj razini, što je veći pad nego u prethodnom kvartalu, kao što se i očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u posljednjem kvartalu prošle godine pao 2,3 posto, što je peto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je njegov najveći pad od drugog tromjesečja 2010. godine, kada je BDP također skliznuo 2,3 posto. To predstavlja i produbljivanje recesije, s obzirom da je u prethodnom kvartalu BDP oslabio 1,9 posto.

To se i očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo u četvrtom kvartalu oslabilo 2,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 2 do 2,7 posto.

U cijeloj prošloj godini BDP je pao za 2 posto. To je četvrta godina zaredom kako gospodarstvo pada.

Pad BDP-a od dva posto smo otprilike očekivali i to pokazuje da je i prošla godina bila godina krize i drugog recesijskog dna, izjavio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova.

Je li Grčić dosita znao i što je očekivao, nije osobito ni važno. Njegova izjava da je znao nije nikakva utjeha za one kojima je novi pad BDP-a “pojeo” plaću ili izbrisao radno mjesto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*