Hrvatsko narodno vijeće dobilo nagradu Grada Sarajeva

Uz bogat kulturno-umjetnički program i u prisustvu velikog broja zvanica iz kulturnog, javnog i političkog života BiH te uz prisustvo predstavnika diplomatskog kora u BiH, u srijedu navečer je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva tijekom koje su i proglašeni laureati “Šestoaprilske nagrade” Grada Sarajeva za 2011. godinu.

Pojedinačnu nagradu Grada Sarajeva dobio je akademik prof.dr. Dejan Milošević za izuzetan doprinos u znanosti i znanstvena ostvarenja. Ovaj kvantni fizičar formulirao je vlastitu teoriju kvantnih orbita te radi na istraživanju pukotina u vremenu.

Grupnu nagradu dobile su uposlenice Narodne kuhinje Stari Grad Sarajevu, a dobitnik kolektivne nagrade je i Hrvatsko narodno vijeće s fra Lukom Markešićem na čelu. U obrazloženju nagrade navedeno je da se ovo Vijeće zalaže za državu BiH kao “vitalni interes hrvatskog naroda” kao i “svakog od njezinih naroda”.

– Svaka nagrada je draga, ali nam je ova posebno draga jer dolazi od Sarajeva koje je temelj BiH, zato što nam je daje Sarajevo kao glavni grad BiH i zato što je Sarajevo danas evropski, internacionalni grad kojeg s pravom nazivaju “europski Jerusalem””, rekao je Fra Luka Markešić.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na svečanosti uručilo i priznanje Počasni građanin Sarajeva «istaknutom borcu za ljudska prava, istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo» Sonji Biserko.

Svim nagrađenim priznanja je uručio gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*